Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как се потушава пожар без пожарна...

Към медията се обърна жител на община Кюстендил, за да подаде сигнал. Случаят на Валери Иванов се представи в рубриката "Искам думата".

Преди месец той става свидетел на разрастващ се пожар, възникнал в село Режинци. Въпреки че търси съдействие от екипи на пожарната, борбата с огъня води сам с приятели. По думите на Иванов причина за пожара е „скъсан фазов проводник на електропровод 220 волта, като е скъсан на най-горната фаза и при допира с двете фази надолу е предизвикал искрите и запалването".  

Валери Иванов разказа, че на мястото на инцидента не пристигат екипи на пожарната, за да констатират причините, да направят протокол и да дадат предписания към ЧЕЗ със срок за отстраняване на повредата и кастрене на дървесните видове, за да се избегнат следващи подобни инциденти. Седем дни след пожара Валери Иванов проверява мястото и установява, че служители на ЧЕЗ са „направили мост от прекъсната фаза към здрава такава на по-отдалечения стълб, за да осигурят електрическо напрежение към захранваните къщи, но от другата страна на по-близкия стълб към трафопоста все още виси“. Като отговорен и съвестен гражданин Валери Иванов отчита, че има вероятност за нов инцидент и пожар с настъпването на летния сезон и сухото време, а мрежата на електропроводите не е почистена от различни дървесни видове, които се преплитат с проводниците, които не са изолирани. Към описания случай добавям снимки, изпратени от Валери Иванов и видео.По сигнала на Валери Иванов бяха сезирани  РДПБЗН – Кюстендил, ЧЕЗ България, отдел „Пътно поддържане“ в община Кюстендил.

Ето писмените отговори на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил:


Становището на ЧЕЗ Разпределение:

 „Във връзка с Ваше запитване отговаряме следното:  Авариен екип на ЧЕЗ Разпределение е посетил мястото незабавно след получения сигнал. Екипът е направил неколкократни неуспешни опити да се свърже с клиента, подал сигнала. Направен е обход на целия извод и е намерен скъсан проводник и следи от пожар. Мястото незабавно е обезопасено. Регулацията на проводниците в района е в пълно съответствие с изискванията. Причината за повредата вероятно е мълния. На 03.04.2021 г. за област Кюстендил е обявен жълт код за лоши метеорологични условия, а при посещението на екипа на място е имало силна буря. Проводникът е възстановен, а кастренето по мрежа ниско напрежение е в ход отдавна.

През февруари и март по сигнали на същия клиент е извършено кастрене по мрежата, захранваща обекта му, подменен е проводник на 15 междустълбия, проверени са всички контактни съединения, преработени са всички връзки.“

Обърнахме се и към отдел „Пътно поддържане „ в община Кюстендил, за да разберем доколко са достъпни пътищата до най-отдалечените населени места в близост до границата. Това са села,  в които живеят  хора, плащащи данъци и при инциденти разчитат на помощ.

Как се поддържа пътната мрежа в кюстендилските села? Отговаря Кирил Арнаудов, старши специалист „Пътно поддържане“ в община Кюстендил.

В рубриката „Искам думата“ представихме сигнала на Валери Иванов и потърсихме позициите на институциите, които имат отношение по случая.  Надяваме се мястото на инцидента да бъде обезопасено и да бъдат предприети превантивни мерки, за да  не се повтаря случилото се. Представихме всички гледни точки по сигнала на Валери Иванов. Изводите оставяме на вас.


Вижте още
 Д-р Живко Сиромахов

Урологичните инфекции през лятото

Инфекциите на отделителната система са едни от най-разпространените инфекциозни заболявания и засягат голям брой хора. Различни микроорганизми могат да причинят възпалителни заболявания на уринарния тракт. „Урологичните инфекции основно се разделят на горни и долни пикочни пътища. Долните – пикочен мехур и простата при мъжете, и..

публикувано на 24.06.21 в 13:29

Инициираха подписка за промяна на учебниците в Северна Македония

Фондация „Македония“ започна Национална кампания за гражданска активност в Република Северна Македония с искане за промяна на учебниците и премахване на „грубите фалшификации и внушения на омраза към българите и българската история“. По този повод, ръководството на Фондацията изпрати отворени писма до медиите, до Института по исторически..

публикувано на 24.06.21 в 12:33

Биоразградимите отпадъци: Мисията може и да е възможна

Съвременните тенденции в депонирането на битовите отпадъци вече влизат в действие и на територията на няколко общини от Югозападна България. Чрез инвестирането на европейски средства, възлизащи на над 36 млн. лв., жителите на Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево ще трябва постепенно да преминат към разделното събиране на биоразградимите..

публикувано на 23.06.21 в 14:10

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41