Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден ден, в очакване Господ да я посети и с идеята да му измисли моноспектакъл, като така заслужи правото да изпълни мисията си. „Представям си, че когато дойдеш тук, ще е хубаво и топло. И ще свети.”.

  Във времето на изолация Силвия сама работи върху поставянето на пиесата си, обърната към толкова естествената за момента тема за самотата, за аутсайдерите мечтатели и за щастие, отново неслучайно, получава подкрепата на фандация „Етюд”, за да осъществи проекта си. Сценографията на спектакъла е на Момчил Алексиев, а музикалната среда е дело на Емилиян Гацов – Елби.

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ със Силвия Станоева:


  Силвия Станоева е родена през 1987 г. във Варна. През 2010 г. завършва НАТФИЗ – актьорско майсторство за драматичен театър – в класа на доц. Веселин Ранков. Две години по-късно взима магистратура по поп и джаз пеене в Националната музикална академия.

  Носителка е на наградата ИКАР за дебют през 2013 г., съвместно с Иво Желев, за участието им в спектакъла „Клер, Мадам, Соланж” с режисьор  Касиел Ноа Ашер, който публиката на театралния фестивал „Тарарабумбия” все още помни. За партньорството им в същия спектакъл и концертите „Токсик”, двамата са номинирани за авторитетната награда „Стоян Камбарев”. През 2015 г. с подкрепата на фондация „Арт офис” учи три месеца в студиото на световноизвестната Ивана Чабек в Лос Анджелис (работила с Хали Бери, Чарлийз Терон, Брат Пит). Участва и в различни филми, също в уъркшопи за кино, пътува в чужбина за артистични проекти и фестивали  – в Лондон, Рим, Норвегия, Франция, Македония.Галерия

Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Разпети петък е най-тъжният ден за християните

В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която..

публикувано на 30.04.21 в 17:05