Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

| обновено на 02.05.21 в 09:03

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.

  Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:

  За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим: „Възкресение е най-големият християнски празник, би било по-добре да кажем, че е най-големият празник на цялото човечество, защото това е победата над смъртта. Това, което най-много ни плаши, е края на нашия земен път, но когато имаме вяра , че този край е само един миг и след това животът продължава във вечността, тогава разбираме смисъла на Христовото Възкресение като велико и неповторимо чудо, което представлява победа на живота над смъртта, което е залог за вечния живот, за възкресението на всеки един, който го приема с вяра. В този смисъл това е духовно тържество, празник на живота в най-пълния му смисъл.

  Възкресение Христово утвърждава силата на вярата като единственото средство, чрез което трябва да преминем през всички изпитания.

  „Всички сме свидетели на времето, в което живеем – време, в което се сгъстяват облаците на все по-разнородни и повече видове изпитания, които никак не са лесни. И особено когато се срещаме лице в лице с това, което най-много ни плаши. Страхът, болката, разочарованието при такива ситуации започва да доминира. Сякаш ни обзема чувство на безнадеждност, но светлата вест за Възкресението е единственото нещо, което може да разведри тази тягостна атмосфера. Да ни даде сили да преодолеем страха, болката да понесем и да вървим напред“.

  Нашата религия е уникална с това, че не само човек търси Бог, но и Бог търси човека. Какво иска той от нас, човеците – да се вглеждаме по-често в греховете си ли, да прощаваме грешките, да не съдим другите…

  „Всичко това определено го откриваме в Божието слово и в Божия призив към нас. Но има нещо, с което можем да обобщим всичко това и то е казано още в Стария завет: „Синко, дай си мен сърцето“ – казва Господ. Тъй, че Господ иска от нас сърца, изпълнени с вяра в него, да го обичаме повече от всичко на този свят, за да разберем колко и той ни обича. И тъй като това е първата божия заповед – за любовта към Бога, Христос ни казва, че втората  е подобна на нея – в двете се събира смисълът на целия Божи закон и всички заповеди: да обичаме ближния като себе си. Така че прошката, приемането на другия човек, търсенето на взаимното добротворство, милосърдието – те са израз на нашата вяра, на нашето търсене на Бога. Господ ни показва, че от нас само малко се очаква, повечето прави той, защото винаги ни изпреварва със своята любов. Когато тръгнем да правим крачка към него, той вече ни поема в своите бащински обятия.“.

  Какъв е смисълът на Христовото страдание днес? Какво страдание би донесло изкупление на греховете на всеки човек ?

  „Пътят на страданието, който Христос изминава, поемайки кръста,  прави саможертва за цялото човечество. Той не иска никой друг да се жертва за цялото човечество, защото не е възможно. Иска всеки от нас да носи кръста си и така да следва вярата си, и да върви след него. Носенето на кръста неизбежно включва в себе си понасяне на всички хора около себе си. Т.е. кръстът на всеки един човек включва и това – да се стараем, въпреки нежеланието ни в определени случаи,  да имаме добри взаимоотношения. Да бъдем справедливи, правдиви, добронамерени, с чисти сърца и безкористни.  Когато душите ни са пристрастени към определени грехове, за да ги преодолеем – това е свързано с борба и страдание, през което трябва да преминем. Това е носенето на кръста, но всеки лично го носи. Така че когато всички ние понесем собствения си кръст и вървим с вяра след Христос – сигурен съм, че това е най-добрия начин, чрез който ще имаме напредък: както личен, така и за милия ни народ и за скъпото ни Отечество.“.

  Послание на Неврокопски митрополит Серафим към православните християни от Неврокопска епархия:

  „Винаги да помним обещанието на Спасителя: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“ – тези думи той казва на Апостолите, след като възкръсва.

  Божият мир, който превъзхожда всеки човешки ум, да изпълва сърцата на всички ни! Това е много необходимо, за да имаме тази увереност в силите, които Господ дава на всеки един от нас, за да вървим напред!

  Пожелавам радостта от Възкресението да бъде преизобилна за всички! Както за православните християни, така и за всички, които не са познали Христос и не са повярвали в неговото възкресение! Нека тази радост, която Господ дава чрез възкресението си, да докосне и техните сърца!

  Божията благодат на Победителя на ада и смъртта, нашия Спасител и Господ Иисус Христос – да бъде с всички нас, да закриля и съпътства всички  през живота ни! Да ни пази в крепко здраве и сили, които са ни много необходими, особено в дните на изпитания и пандемията, която преживяваме. Пожелавам  вътрешен мир и спокойствие, за да може всеки да извършва своето служение на своето място в живота!

  С тези пожелания се обръщам към всички и отправям молитви Бог да ни даде всичко това преизобилно!".


Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51

Разпети петък е най-тъжният ден за християните

В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която..

публикувано на 30.04.21 в 17:05