Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

Проф. д-р Веселин Петров

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната венозна болест, особено в условията на пандемия. 

В ефира на БНР – Радио Благоевград темата коментира проф. д-р Веселин Петров, председател на Българското национално дружество по ендоваскуларна хирургия и ангиология. „Има статистика за венозното заболяване в България и тя е много изразителна. Според различни проучвания, които са правени досега, между 40-60% от възрастното население в страната ни страда от хронична венозна болест. При жените честота е 2-3 по-висока, отколкото при мъжете. Това е може би едно от най-разпространените заболявания, не само в България, но и в света. Около 80% от пациентите са в ранните стадии на болестта, а 20% са в напредналата форма на заболяването. Според нашите проучвания около 62% от засегнатите пациенти в България въобще не се лекуват,а  само 1% от всички се обръщат към лекари и получават адекватна терапия. Ежегодно в България се лекуват около 30-40 000 с консервативна терапия, от които 10 000 се оперират. разпространението на това заболяване е огромно за мащабите на нашата страна“ – обобщи проф. Петров.

Какви са началните симптоми на болестта и как да я разпознаем?

„Много голяма част от хората смятат, че разширените вени и капиляри са безобидно козметично заболяване, а според някои това не е заболяване. Но това не е така. Трябва да се знае, че това е съдово заболяване, а най-голямата смъртност в света е от сърдечно-съдови заболявания и то е свързано с доста големи опасности. Целта ни не е да плашим хората и да създаваме допълнително напрежение в тях, но със или без ковид пандемията, заболяванията на вените си остават и са неотменна част от патологията при нас. Най-ранните симптоми са тежест, болка, подуване и нарушения с усещане за тежест и поява на малки паякообразни вени, оток и други промени по кожата“.

Почти всеки човек се оплаква от умора и тежест в краката, особено през лятото. Означава ли това, че имаме разширени вени?

„Не, оплакванията от тежест, болка и подуване не означава, че имаме разширени вени, но означава, че имаме начална степен на т.нар. хронична венозна болест. Особено сега в условията на пандемия. Рискът от усложнения, дълбоки венозни тромбози, както и белодробна тромбемболия се увеличава значително от няколко фактора. Първо от стоенето в къщи поради карантини, страх от заразяване, обездвижване, отлагане посещението при лекар. Всичко това работи в тази неблагоприятна посока на заболеваемостта от дълбоки венозни тромбози“.

Разширени вени

Как се диагностицира наличието и нивото на разширени вени?

„Най-добрия начин на диагностика е т.нар. еходоплерова сонография, която може да покаже състоянието на венозната стена, кръвния ток, който тече дали е нормално всичко. Това означава преглед при лекар-специалист – съдов хирург, ангиолог, или друг, който разбира оттези заболявания. Важното е да се установи дали има венозен рефлукс, увеличение размерите на вените и т.н. Прегледът при специалист е важното условие за правилната диагноза.“

Проф. Веселин Петров коментира и съвременните методи за лечение на разширени вени. „Най-съвременните методи включват няколко момента. Задължително е прилагането на медикаментозна терапия, която подпомага всички симптоми и оплаквания на пациентите. Не са само медикаментите. Трябва да има и редица други условия, които да се спазват – т.нар. хигиенно-диетичен режим, двигателен, редукция на теглото. Затова прегледът при специалист е най-доброто решение на проблема“.

Възможните усложнения ако човек неглижира подобно състояние, още повече мнозина гледат на този проблем като на козметичен дефект.

„Разширените вени, особено както сега при обездвижването и напълняването, са предпоставка за т.нар. повърхностни и дълбоки венозни тромбози. Това е най-сериозното усложнение, което би могло да доведе до прогресиране на тромбозата, откъсване на тромби, които стигат до сърцето и белия дроб и се получават много тежки, сериозни, а понякога и фатални усложнения.

Какви опасности крие за пациентите лечението на венозните заболявания чрез  многобройните предложения в интернет.

Националната кампания, която нашето дружество трета поредна година организира има точно тази цел – повишаване информираността на пациентите, за да разберат състоянието си и как да бъдат лекувани правилно. Много са сайтовете, които предлагат най-различни видове лечение, но не са добри и най-важното няма ефект. Затова дружеството ни е предприело тези мерки – прояви, които са част от кампанията „Вземи краката си в ръце“. Актрисата Алекс Сърчаджиева е лицето на кампанията, ще бъде организирана боса разходка в Борисовата градина, пресконференцията, която се състоя, презентации в медиите. Правилното отношение е гражданите да се доверят на специалистите, които са част от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, за да дадат правилен отговор на всички въпроси, които вълнуват нашите пациенти“.

Вижте още

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36