Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

95% от завършилите се реализират успешно, с добра заплата, а обучението през четирите години е безплатно

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище.

Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да ви пожелая да заразявате с любов все повече млади хора, любов към тази сложна наука. Вие кога и как открихте химията?

Проф. д-р Иванка Станкова: Химията я дължа на една учителка, г-жа Ножарова, която беше моя учителка в гимназията. Сега, когато питаме студентите как са се запалили, какво им е харесало в химиятa, обикновено учител е този, който всъщност ги запалва.

Водещ: Вие сте ръководител на Катедра „Химия“. Как се развива Катедрата през годините, повече от 30 години съществува.

Проф. д-р Иванка Станкова: През 2022 г. ще честваме 35 години от създаването. Развива се! Първоначално имаше много голям интерес. Катедрата администрира две специалности: „Химия“ и „Педагогика на обучението по химия“. Имаше голям интерес към „Педагогика на обучението по химия“ и трябва да ви кажа, че тогава курсовете бяха по 40-50 човека през далечните 1990 -1995 г. Сега една голяма част от учителите по химия в областите Благоевград, Кюстендил и Перник отчасти, са завършили „Педагогика на обучението по химия“  в ЮЗУ „Н. Рилски“ в Катедра „Химия“. Паралелно с това химиците, които работят в химичните лаборатории от Кулата до Перник са също наши възпитаници. След като създадохме специалността „Медицинска химия“, вече и в клиничните лаборатории са колеги, завършили специалностите „Химия“ или „Медицинска химия“. Сега нашите курсове са значително по-малки, около 25 човека, но това е като цяло редуциране. Навсякъде се наблюдава поради малкия брой ученици, които завършват 12-ти клас.

Водещ: Към коя специалност интересът е най-голям?

Проф. д-р Иванка Станкова: Определено интересът е към „Медицинска химия“, защото те намират много добра реализация. Може да се каже, че 95% от завършилите медицинска химия, се реализират успешно в клинични лаборатории. Даже още в последния семестър от следването. Най-вече се реализират в Дупница. През последните 4 години се наблюдава един ренесанс, един засилен интерес към педагогиката. Ние създадохме една нова специалност „Педагогика на обучението по химия и човекът и природата“. Това е съвсем естествено по няколко причини. На първо място това е държавната политика. Увеличиха се заплатите на учителите. Също така голям брой учители се пенсионираха, така че възможност за работа, съчетана с една добра заплата, са другите мотиви, които карат кандидатстудентите да изберат педагогическа специалност. Миналата година, също и тази се подготвя, тези студенти, които записват специалностите „Медицинска химия“ и „Педагогика по химия“ не плащат такси. Те са освободени от такси по време на цялото следване и това пак е една целенасочена държавна политика с цел да се повиши интересът към специалностите по природните науки.

Интересното е, че една част от нашите студенти по линия на практики, това е една програма на МОН, посещават клиничните лаборатории, училищата. Имат представа какво евентуално биха работили и се запознават с потенциални работодатели.  Това е един трамплин за тяхната бъдеща работа.

Водещ: тази година колко студенти ще приемете?

Проф. д-р Иванка Станкова: Очакваме, имаме утвърден държавен прием. 25 са местата за редовно обучение за студенти от специалност „Медицинска химия“.  Бих искала да кажа още веднъж, да се чуе добре от вашите слушатели. Студентите не заплащат такса за обучение. То е безплатно през цялото следване. Имаме 10 места за специалността „Педагогика на обучението по химия и човекът и природата“.

Химията е една магия. Но тя е магия за тези, които я познават.  Тя не е скучна наука, която е свързана единствено с изравняване на уравнения и някакви скучни формули. Тя е едно предизвикателство. Най-хубавото е, че тези които започват да учат, ще разберат магията на химията.  Това, което е на-важно, те ще се реализират успешно с една доста висока заплата.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с проф. д-р Иванка Станкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44