Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

95% от завършилите се реализират успешно, с добра заплата, а обучението през четирите години е безплатно

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище.

Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да ви пожелая да заразявате с любов все повече млади хора, любов към тази сложна наука. Вие кога и как открихте химията?

Проф. д-р Иванка Станкова: Химията я дължа на една учителка, г-жа Ножарова, която беше моя учителка в гимназията. Сега, когато питаме студентите как са се запалили, какво им е харесало в химиятa, обикновено учител е този, който всъщност ги запалва.

Водещ: Вие сте ръководител на Катедра „Химия“. Как се развива Катедрата през годините, повече от 30 години съществува.

Проф. д-р Иванка Станкова: През 2022 г. ще честваме 35 години от създаването. Развива се! Първоначално имаше много голям интерес. Катедрата администрира две специалности: „Химия“ и „Педагогика на обучението по химия“. Имаше голям интерес към „Педагогика на обучението по химия“ и трябва да ви кажа, че тогава курсовете бяха по 40-50 човека през далечните 1990 -1995 г. Сега една голяма част от учителите по химия в областите Благоевград, Кюстендил и Перник отчасти, са завършили „Педагогика на обучението по химия“  в ЮЗУ „Н. Рилски“ в Катедра „Химия“. Паралелно с това химиците, които работят в химичните лаборатории от Кулата до Перник са също наши възпитаници. След като създадохме специалността „Медицинска химия“, вече и в клиничните лаборатории са колеги, завършили специалностите „Химия“ или „Медицинска химия“. Сега нашите курсове са значително по-малки, около 25 човека, но това е като цяло редуциране. Навсякъде се наблюдава поради малкия брой ученици, които завършват 12-ти клас.

Водещ: Към коя специалност интересът е най-голям?

Проф. д-р Иванка Станкова: Определено интересът е към „Медицинска химия“, защото те намират много добра реализация. Може да се каже, че 95% от завършилите медицинска химия, се реализират успешно в клинични лаборатории. Даже още в последния семестър от следването. Най-вече се реализират в Дупница. През последните 4 години се наблюдава един ренесанс, един засилен интерес към педагогиката. Ние създадохме една нова специалност „Педагогика на обучението по химия и човекът и природата“. Това е съвсем естествено по няколко причини. На първо място това е държавната политика. Увеличиха се заплатите на учителите. Също така голям брой учители се пенсионираха, така че възможност за работа, съчетана с една добра заплата, са другите мотиви, които карат кандидатстудентите да изберат педагогическа специалност. Миналата година, също и тази се подготвя, тези студенти, които записват специалностите „Медицинска химия“ и „Педагогика по химия“ не плащат такси. Те са освободени от такси по време на цялото следване и това пак е една целенасочена държавна политика с цел да се повиши интересът към специалностите по природните науки.

Интересното е, че една част от нашите студенти по линия на практики, това е една програма на МОН, посещават клиничните лаборатории, училищата. Имат представа какво евентуално биха работили и се запознават с потенциални работодатели.  Това е един трамплин за тяхната бъдеща работа.

Водещ: тази година колко студенти ще приемете?

Проф. д-р Иванка Станкова: Очакваме, имаме утвърден държавен прием. 25 са местата за редовно обучение за студенти от специалност „Медицинска химия“.  Бих искала да кажа още веднъж, да се чуе добре от вашите слушатели. Студентите не заплащат такса за обучение. То е безплатно през цялото следване. Имаме 10 места за специалността „Педагогика на обучението по химия и човекът и природата“.

Химията е една магия. Но тя е магия за тези, които я познават.  Тя не е скучна наука, която е свързана единствено с изравняване на уравнения и някакви скучни формули. Тя е едно предизвикателство. Най-хубавото е, че тези които започват да учат, ще разберат магията на химията.  Това, което е на-важно, те ще се реализират успешно с една доста висока заплата.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с проф. д-р Иванка Станкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19