Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

95% от завършилите се реализират успешно, с добра заплата, а обучението през четирите години е безплатно

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище.

Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да ви пожелая да заразявате с любов все повече млади хора, любов към тази сложна наука. Вие кога и как открихте химията?

Проф. д-р Иванка Станкова: Химията я дължа на една учителка, г-жа Ножарова, която беше моя учителка в гимназията. Сега, когато питаме студентите как са се запалили, какво им е харесало в химиятa, обикновено учител е този, който всъщност ги запалва.

Водещ: Вие сте ръководител на Катедра „Химия“. Как се развива Катедрата през годините, повече от 30 години съществува.

Проф. д-р Иванка Станкова: През 2022 г. ще честваме 35 години от създаването. Развива се! Първоначално имаше много голям интерес. Катедрата администрира две специалности: „Химия“ и „Педагогика на обучението по химия“. Имаше голям интерес към „Педагогика на обучението по химия“ и трябва да ви кажа, че тогава курсовете бяха по 40-50 човека през далечните 1990 -1995 г. Сега една голяма част от учителите по химия в областите Благоевград, Кюстендил и Перник отчасти, са завършили „Педагогика на обучението по химия“  в ЮЗУ „Н. Рилски“ в Катедра „Химия“. Паралелно с това химиците, които работят в химичните лаборатории от Кулата до Перник са също наши възпитаници. След като създадохме специалността „Медицинска химия“, вече и в клиничните лаборатории са колеги, завършили специалностите „Химия“ или „Медицинска химия“. Сега нашите курсове са значително по-малки, около 25 човека, но това е като цяло редуциране. Навсякъде се наблюдава поради малкия брой ученици, които завършват 12-ти клас.

Водещ: Към коя специалност интересът е най-голям?

Проф. д-р Иванка Станкова: Определено интересът е към „Медицинска химия“, защото те намират много добра реализация. Може да се каже, че 95% от завършилите медицинска химия, се реализират успешно в клинични лаборатории. Даже още в последния семестър от следването. Най-вече се реализират в Дупница. През последните 4 години се наблюдава един ренесанс, един засилен интерес към педагогиката. Ние създадохме една нова специалност „Педагогика на обучението по химия и човекът и природата“. Това е съвсем естествено по няколко причини. На първо място това е държавната политика. Увеличиха се заплатите на учителите. Също така голям брой учители се пенсионираха, така че възможност за работа, съчетана с една добра заплата, са другите мотиви, които карат кандидатстудентите да изберат педагогическа специалност. Миналата година, също и тази се подготвя, тези студенти, които записват специалностите „Медицинска химия“ и „Педагогика по химия“ не плащат такси. Те са освободени от такси по време на цялото следване и това пак е една целенасочена държавна политика с цел да се повиши интересът към специалностите по природните науки.

Интересното е, че една част от нашите студенти по линия на практики, това е една програма на МОН, посещават клиничните лаборатории, училищата. Имат представа какво евентуално биха работили и се запознават с потенциални работодатели.  Това е един трамплин за тяхната бъдеща работа.

Водещ: тази година колко студенти ще приемете?

Проф. д-р Иванка Станкова: Очакваме, имаме утвърден държавен прием. 25 са местата за редовно обучение за студенти от специалност „Медицинска химия“.  Бих искала да кажа още веднъж, да се чуе добре от вашите слушатели. Студентите не заплащат такса за обучение. То е безплатно през цялото следване. Имаме 10 места за специалността „Педагогика на обучението по химия и човекът и природата“.

Химията е една магия. Но тя е магия за тези, които я познават.  Тя не е скучна наука, която е свързана единствено с изравняване на уравнения и някакви скучни формули. Тя е едно предизвикателство. Най-хубавото е, че тези които започват да учат, ще разберат магията на химията.  Това, което е на-важно, те ще се реализират успешно с една доста висока заплата.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с проф. д-р Иванка Станкова.

Вижте още

Декларация би трябвало да ускори отварянето на граничен пункт за леки автомобили

Декларация до пет министерства в Гърция, подписана от областните управители на Драма Георгиус Пападополус и на Кавала Андониадис, както и от кметове в гръцките области в региона Източна Македония и Тракия би трябвало да ускори отварянето на граничния пункт "Илинден- Ексохи" за леки автомобили и автобуси. На срещата с делегация, водена от..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

Любовта към Отечеството и животните като превенция срещу наркоманиите

„Любовта към Отечеството и любовта към животните като превенция срещи наркотиците и лошите навици“  е мотото на благотворителната изложба, която организира Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тя се посвещава на наближаващия 26 юни, когато ще отбележим Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, но..

публикувано на 18.06.21 в 16:45
Сезонни работници

Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия

Сезонните работници са от решаващо значение за селскостопанския сектор във връзка със събирането на реколтата, засаждането и отглеждането, особено през настоящия сезон.  Европейската комисия представи насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в контекста на пандемията от коронавирус. Тя предоставя насоки за..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55

Венцислав Луканов, момчето, обявено за Млад професионалист на годината

В началото на месеца на церемония бяха връчени годишните награди за професионалисти и техните постижения в сферата на Project Management в България – Bulgarian PM Awards 2021.  На церемонията бе отличен Венцислав Луканов – млад и талантлив българин. Той бе отличен с приза "Млад професионалист на годината": „Винаги е голямо щастие,..

публикувано на 17.06.21 в 10:48

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото..

публикувано на 16.06.21 в 14:08