Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните с COVID-19 в Пиринско намаляват, отделенията се връщат към нормалната си дейност

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200.  Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се лекуват 10 лица“ – данните обобщи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ намаляват пациентите и в болничните заведения, някои от ковид отделенията се преструктурират и се връщат съм нормалната си дейност. 

Д-р Веселка Мончева

Инфекцията поразява повече възрастните хора. Във възрастовата група 65-79 години през изтеклата седмица са регистрирани 77 случая, следвани от групата 50 - 64 години – 55.

Има сериозен интерес към ваксините срещу COVID-19, както в имунизационния кабинет при РЗИ, така и в другите временно разкрити имунизационни кабинети в Пиринско. Голяма част от ваксините се насочват към общопрактикуващите лекари. Като количество ваксините на „Пфайзер“ са най-много, както и „Астра Зенека“ и „Модерна“.

Д-р Мончева уточни, че чужди граждани могат да бъдат ваксинирани у нас само ако са с двойно гражданство.

48 са новоинфектираните за последните 24 часа. В Благоевград – 12, Сандански – 6, Петрич и Разлог по 4 случая, Гоце Делчев – 3, Банско – 2.                                                       

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19