Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болните с COVID-19 в Пиринско намаляват, отделенията се връщат към нормалната си дейност

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200.  Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се лекуват 10 лица“ – данните обобщи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ намаляват пациентите и в болничните заведения, някои от ковид отделенията се преструктурират и се връщат съм нормалната си дейност. 

Д-р Веселка Мончева

Инфекцията поразява повече възрастните хора. Във възрастовата група 65-79 години през изтеклата седмица са регистрирани 77 случая, следвани от групата 50 - 64 години – 55.

Има сериозен интерес към ваксините срещу COVID-19, както в имунизационния кабинет при РЗИ, така и в другите временно разкрити имунизационни кабинети в Пиринско. Голяма част от ваксините се насочват към общопрактикуващите лекари. Като количество ваксините на „Пфайзер“ са най-много, както и „Астра Зенека“ и „Модерна“.

Д-р Мончева уточни, че чужди граждани могат да бъдат ваксинирани у нас само ако са с двойно гражданство.

48 са новоинфектираните за последните 24 часа. В Благоевград – 12, Сандански – 6, Петрич и Разлог по 4 случая, Гоце Делчев – 3, Банско – 2.                                                       

Галерия

Вижте още

Двама докторанти от ЮЗУ спечелиха призовите места в конкурсa „Млад икономист – 2021“

Радостина Емилова Юлева – Чучулайна и Филип Райчов Иванов спечелиха призовите първо и второ място в националния конкурс „Млад икономист – 2021“. Те са победителите в категорията „докторанти“ на авторитетния конкурс, организиран за 17-та година от Съюза на икономистите в България.   „ Това, което е много радващо, че тази година..

публикувано на 11.06.21 в 19:59

Ремонтът на пътя за Рилския манастир може да продължи и още една година

Такава прогноза направи в интервю за Радио Благоевград кметът на община Рила Георги Кабзималски. "Работата, която предстои е много и тя е много отговорна, защото се работи в много важен участък. Там няма възможност за обходен път и има и ограничения за автомобилистите, които са неизбежни. Ако ремонтът бе в района на село Падала – там има..

публикувано на 11.06.21 в 17:13

Академия за доброволци се провежда в Благоевград

Ученици от гимназиалните класове на училища от Благоевград участват в Академия за доброволци, чийто домакин е Регионалният исторически музей в Благоевград. Организатори на събитието са Местната комисия за борба с трафика на хора и Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет , в партньорство с Община..

публикувано на 11.06.21 в 15:00

За младите учени от благоевградско Седмо училище

Новите технологии и българското образование – тази симбиоза може да бъде усетена в кабинетите по природни науки и математика на благоевградското Седмо училище „Кузман Шапкарев“. От днес модерният научен комплекс, създаден чрез Националната програма “Изграждане на училищна STEM среда” , се допълни с още няколко специализирани кабинета. 300 хил...

публикувано на 11.06.21 в 14:14

Какво трябва да знаем преди да започнем своя онлайн бизнес

В Благоевград предстои да се проведе обучение (на 19 и 20 юни)   на тема „ Основи на електронната търговия". Целта е да бъдат дадени ценни насоки на хората, които желаят да научат повече за стартирането и развитието на собствен онлайн бизнес или да дигитализират текущата си физическа дейност, но изпитват трудности и несигурност. „В..

публикувано на 11.06.21 в 13:50

Ще има ли гарантирани пазари за тютюна от Европейския съюз

Възможностите за осигуряване на дългосрочни и гарантирани пазари за тютюна от Е вропейския съюз, бе основна тема на проведените видеоконферентни срещи на ръководството на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн / ELTI /, чийто президент е българинът Цветан Филев, с трите най-големи мултинационални цигарени компании...

публикувано на 11.06.21 в 11:00

На Спасовден в благоевградското село Горно Хърсово

На Спасовден отиваме до благоевградското село Горно Хърсово. То е единственото населено място на територията на общината, което отбелязва своя храмов празник на този ден. В навечерието на вековния юбилей на църквата „Възнесение Господне“ местните жители вече могат да се похвалят и с възстановения Божи дом. Традиционният събор на родовете от..

публикувано на 10.06.21 в 14:26