Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България.

В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази година кампанията е една еволюция на предходните 10 години, в които ние активно се занимаваме със скринингови кампания с деца и възрастни. По-различно тази година е, че обединихме усилията си различни организации и очни лекари от цялата страна. Част от апаратурата, особено за прегледите на децата, е дарена от „Българска Коледа“, което превръща тази кампания наистина в нещо значимо, защото за една благородна кауза се обединяваме много хора, за да помогнем на други хора. Целта ни е да прегледаме над 5 000 деца и възрастни и при установяване на проблем да ги насочим към своевременна намеса – като мързеливо око при децата и глаукома и макулна дегенерация при възрастните. Това са заболявания, които ако се адресират навреме и се лекуват, може да бъде предотвратена загубата на зрение“ – каза в интервю за Радио Благоевград доц. Александър Оскар, секретар на Българското офталмологично дружество.


Вчера в Самоков са прегледани 69 възрастни и 30 деца. От прегледаните възрастни, при повече от половината са констатирани сериозни проблеми, а 1 от възрастните е насочен за спешна хоспитализация в УМБАЛ „Александровска“, заради много високо очно налягане. „Дори само заради този пациент си заслужаваше да направим прегледите на останалите пациенти, а при 13 от децата установихме отклонения в рефракционния статус, т.е. най-вероятно имат нужда от очила и също ги насочихме към допълнителни изследвания“ – уточни офталмологът. Според него през последните 2 години е нараснала честотата на късогледството, както и скоростта на прогресията на късогледството при децата. Има документирани случаи при деца, при които в рамките на 2-3 месеца са увеличили късогледството с 1-2 диоптъра. Причината за това е прекомерната употреба на мобилните дигитални устройства, дългото и продължително гледане отблизо, води до натоварване на зрителната система, което е в основата за развитието на късогледство. 

„При мързеливото око няма никакви външни прояви. Ежедневно в практиката си се сблъсквам със случаи, при които родители водят детето си в 1 клас за профилактичен преглед и с ужас  разбират, че има мързеливо око. Децата не споделят и затова препоръчваме от най-ранна възраст да се правят профилактични прегледи. Препоръчваме първия преглед да е на 6-месечна възраст, на 3 години и половина, в предучилищна възраст и след това 1 път в годината, докато завърши периода на съзряване на зрителната система, което съответства на 12-годишна възраст“

В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети над 40 населени места в страната, сред които:

Кюстендил – 11 май – вторник

Дупница – 12 май – сряда

Гоце Делчев – 13 май – четвъртък

Сандански – 14 май – петък


Галерия

Вижте още

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05
Елена Петева

Художничката Елена Петева: Онази постоянна нишка, която е в мен и ще остане в мен като автор, е метафората

  „Пушек и пепел” – така е озаглавена новата самостоятелна изложба на Елена Петева, която беше открита в понеделник в столичната галерия „Аросита”. Тя включва рисунки с въглен, смесена техника колажи и видео инсталация, като представените работи изследват лични и глобални теми чрез алегорична репрезентация. Както още се отбелязва в анотацията,..

публикувано на 19.06.21 в 17:55

Декларация би трябвало да ускори отварянето на граничен пункт за леки автомобили

Декларация до пет министерства в Гърция, подписана от областните управители на Драма Георгиус Пападополус и на Кавала Андониадис, както и от кметове в гръцките области в региона Източна Македония и Тракия би трябвало да ускори отварянето на граничния пункт "Илинден- Ексохи" за леки автомобили и автобуси. На срещата с делегация, водена от..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

Любовта към Отечеството и животните като превенция срещу наркоманиите

„Любовта към Отечеството и любовта към животните като превенция срещи наркотиците и лошите навици“  е мотото на благотворителната изложба, която организира Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тя се посвещава на наближаващия 26 юни, когато ще отбележим Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, но..

публикувано на 18.06.21 в 16:45
Сезонни работници

Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия

Сезонните работници са от решаващо значение за селскостопанския сектор във връзка със събирането на реколтата, засаждането и отглеждането, особено през настоящия сезон.  Европейската комисия представи насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в контекста на пандемията от коронавирус. Тя предоставя насоки за..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55