Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психотерапевтът Любомира Димитрова: Най-силна е благодарствената молитва


Ако, тялото на човек се нуждае от храна, то душата се нуждае от молитва. Молитвата е тайнство, индивидуално общуване с висшите духовни сили. Тя води до хармония и покой. Молитвата отключва неограничени възможности на самооздравителни процеси. Тя е не само свързване с религията, но е и медитация, духовна практика. „Всичко, което бихте поискали в молитва вярвайте, че ще получите: и ще ви бъде дадено” – пише в Библията.

„Лично аз като психотерапевт, съм виждала десетки пъти лечебната сила на молитвата, отправена с вяра и разбира се, с благодарност към Бог. Изключително вярно е това, което пише в Библията, че онова, което поискаме в молитва и вярваме, че ще получим, то ще ни бъде дадено“ – категорична е Любомира Димитрова, психолог и психотерапевт от Благоевград.

Според нея, от гледна точка на психотерапията, молитвата е и метод на успокоение, за намаляване на напрежението, дори и метод за общуване с Бога. Тя позволява на човека да разгърне своите най-съкровени желания, да ги сподели с Бог, като по този начин, съзнанието и психиката се успокояват.

„Християнската психотерапия разглежда три основни стъпки – първата е самата молитва, втората е въплъщение на представата, тоест, това е моментът, в който ние си представяме всичко, което искаме да материализираме. И третата – това е самата реализация, а именно доверието в Бога, че чудото ще се случи“ – обяснява Любомира Димитрова.

Любимира Димитрова

Тя е категорична, че молитвата може да се изрича с обикновени думи, но искрени и идващи от сърцето. Не е необходимо да наизустяваме определен текст, можем да се молим навсякъде, по всяко време, залагайки на собствената си емоция в определен момент.

„Самото сключване на ръцете в знака за молитва, след което кръстният знак и вълшебната думичка „Амин“, с която завършва молитвата, те имат лечебната сила, те са изворът, те са разковничето, те са ключът, който прави така, че всичко, което искаме, се материализира рано или късно. Проблем, обаче е точно това, че много хора си мислят, че трябва да наизустят конкретен текст, проблем е и съпротивата у някой хора към думата „молитва“ - коментира още психотерапевтът.

Според Любомира Димитрова, най-силна е благодарствената молитва, отправена с чиста вяра, думите изречени от сърце, освободени от оковите на егоизма и омразата, точно тогава се случва чудото. Много важна е прошката, затова трябва да я поискаме първо от себе си, а след това и от хората, които са ни наранили“.


„Проблем се явява съпротивата на някой хора към думата „молитва“, защото те я приемат като просия, милостиня, слабост или неспособност за справяне с проблема. Това не е така. Всъщност, молитвата е единението, общуването с Бога. Постоянството в молитвата е това, което донася положителния резултат“ – споделя още психотерапевтът.

Цялото интервю на Биляна Славчева с Любомира Димитрова можете на чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28