Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Психотерапевтът Любомира Димитрова: Най-силна е благодарствената молитва


Ако, тялото на човек се нуждае от храна, то душата се нуждае от молитва. Молитвата е тайнство, индивидуално общуване с висшите духовни сили. Тя води до хармония и покой. Молитвата отключва неограничени възможности на самооздравителни процеси. Тя е не само свързване с религията, но е и медитация, духовна практика. „Всичко, което бихте поискали в молитва вярвайте, че ще получите: и ще ви бъде дадено” – пише в Библията.

„Лично аз като психотерапевт, съм виждала десетки пъти лечебната сила на молитвата, отправена с вяра и разбира се, с благодарност към Бог. Изключително вярно е това, което пише в Библията, че онова, което поискаме в молитва и вярваме, че ще получим, то ще ни бъде дадено“ – категорична е Любомира Димитрова, психолог и психотерапевт от Благоевград.

Според нея, от гледна точка на психотерапията, молитвата е и метод на успокоение, за намаляване на напрежението, дори и метод за общуване с Бога. Тя позволява на човека да разгърне своите най-съкровени желания, да ги сподели с Бог, като по този начин, съзнанието и психиката се успокояват.

„Християнската психотерапия разглежда три основни стъпки – първата е самата молитва, втората е въплъщение на представата, тоест, това е моментът, в който ние си представяме всичко, което искаме да материализираме. И третата – това е самата реализация, а именно доверието в Бога, че чудото ще се случи“ – обяснява Любомира Димитрова.

Любимира Димитрова

Тя е категорична, че молитвата може да се изрича с обикновени думи, но искрени и идващи от сърцето. Не е необходимо да наизустяваме определен текст, можем да се молим навсякъде, по всяко време, залагайки на собствената си емоция в определен момент.

„Самото сключване на ръцете в знака за молитва, след което кръстният знак и вълшебната думичка „Амин“, с която завършва молитвата, те имат лечебната сила, те са изворът, те са разковничето, те са ключът, който прави така, че всичко, което искаме, се материализира рано или късно. Проблем, обаче е точно това, че много хора си мислят, че трябва да наизустят конкретен текст, проблем е и съпротивата у някой хора към думата „молитва“ - коментира още психотерапевтът.

Според Любомира Димитрова, най-силна е благодарствената молитва, отправена с чиста вяра, думите изречени от сърце, освободени от оковите на егоизма и омразата, точно тогава се случва чудото. Много важна е прошката, затова трябва да я поискаме първо от себе си, а след това и от хората, които са ни наранили“.


„Проблем се явява съпротивата на някой хора към думата „молитва“, защото те я приемат като просия, милостиня, слабост или неспособност за справяне с проблема. Това не е така. Всъщност, молитвата е единението, общуването с Бога. Постоянството в молитвата е това, което донася положителния резултат“ – споделя още психотерапевтът.

Цялото интервю на Биляна Славчева с Любомира Димитрова можете на чуете в звуковия файл.Галерия

Вижте още

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05
Елена Петева

Художничката Елена Петева: Онази постоянна нишка, която е в мен и ще остане в мен като автор, е метафората

  „Пушек и пепел” – така е озаглавена новата самостоятелна изложба на Елена Петева, която беше открита в понеделник в столичната галерия „Аросита”. Тя включва рисунки с въглен, смесена техника колажи и видео инсталация, като представените работи изследват лични и глобални теми чрез алегорична репрезентация. Както още се отбелязва в анотацията,..

публикувано на 19.06.21 в 17:55

Декларация би трябвало да ускори отварянето на граничен пункт за леки автомобили

Декларация до пет министерства в Гърция, подписана от областните управители на Драма Георгиус Пападополус и на Кавала Андониадис, както и от кметове в гръцките области в региона Източна Македония и Тракия би трябвало да ускори отварянето на граничния пункт "Илинден- Ексохи" за леки автомобили и автобуси. На срещата с делегация, водена от..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

Любовта към Отечеството и животните като превенция срещу наркоманиите

„Любовта към Отечеството и любовта към животните като превенция срещи наркотиците и лошите навици“  е мотото на благотворителната изложба, която организира Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тя се посвещава на наближаващия 26 юни, когато ще отбележим Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, но..

публикувано на 18.06.21 в 16:45
Сезонни работници

Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия

Сезонните работници са от решаващо значение за селскостопанския сектор във връзка със събирането на реколтата, засаждането и отглеждането, особено през настоящия сезон.  Европейската комисия представи насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в контекста на пандемията от коронавирус. Тя предоставя насоки за..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55