Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добрият библиотекар трябва да се развива постоянно

3
Снимка: Биляна Славчева

„За един библиотекар няма значение, дали е в професията си 10, 20 или 30 години. Ние, трябва да сме встрани от клишето, че библиотекаря е някаква лелка, която е строга, нервна, сприхава и трябва да реагира на всяко говорене на високо, напротив. Ние, вече сме едни съвременни будители, които получаваме признание за нашата работа, която е многостранна и значима в нашето общество“ – коментира читалищният библиотекар Анна Начева от Сатовча.
Анна Начева
Според нея, работата на библиотекаря не е еднозначна, особено в по-малките библиотеки, които трябва да са конкурентни, модерни, да отговарят на нуждите на потребителя и на потребностите на обществото.
„Липсва ми времето, когато в библиотеката се събираха различни групи хора, общности на поети, писатели, детски групи. Сега сме се ориентирали основно в някой кампании онлайн, което е добре. Но, на малките библиотеки в днешния ден е много трудно, защото ние се справяме и с наивно остарялата материална база – течове, липса на отопление, студени заемни. Въпреки това, ние осъществяваме задълженията на професията си, че и нещо повече“ – сподели още библиотекарят.
Според г-жа Начева, въпреки това, библиотеките в по-малките населени места правят много за местните читалища и други културни институции. Фондът на Читалищната библиотека в Сатовча наброява около 15 хиляди броя книги, разнообразна литература. Има и много дарения през последните години. Широка е и възрастовата граница на читателите – от 3 до 87 годишна възраст. Времето на библиотекаря никога не стига, но комуникацията с читателите е удовлетворението, което носи професията.
Подробностите можете да чуете в разговора на Биляна Славчева с Анна Начева:
Според читалищният библиотекар в Сатовча Анна Начева, добрият съвременен библиотекар трябва да влага много сърце и време в своята работа. Той трябва да е и добър психолог.
„Всеки, който дойде с някакъв проблем и ми разкаже нещо, аз веднага намирам подходящата литература, която ще му даде мотив да направи следваща крачка, да се усмихне, да погледне по-ведро на нещата. Много е важна нашата професия, макар мнозина да я подценяват. Това не е едно стоене сред прашните книги, това е едно непрекъснато движение в помощ на хората“ – допълни Анна Начева.
Според нея, професията на библиотекаря е не само препитание, а призвание, което осмисля живота на човека, посветил се на тази кауза – да бъде библиотекар.

Непрекъснатото развитие в професията и човешкото отношение са двете основни качества, които трябва да притежава добрият съвременен библиотекар.
„Позитивност, да знае, да може, да има поглед към читателя, да го насочва, да го накара да дойде втори, трети път. Трябва да се работи, не само да се говори“ – коментира още читалищният библиотекар в Сатовча Анна Начева.
Подробностите можете да чуете в продължението на разговора на Биляна Славчева с Анна Начева:


Галерия

Вижте още

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05
Елена Петева

Художничката Елена Петева: Онази постоянна нишка, която е в мен и ще остане в мен като автор, е метафората

  „Пушек и пепел” – така е озаглавена новата самостоятелна изложба на Елена Петева, която беше открита в понеделник в столичната галерия „Аросита”. Тя включва рисунки с въглен, смесена техника колажи и видео инсталация, като представените работи изследват лични и глобални теми чрез алегорична репрезентация. Както още се отбелязва в анотацията,..

публикувано на 19.06.21 в 17:55

Декларация би трябвало да ускори отварянето на граничен пункт за леки автомобили

Декларация до пет министерства в Гърция, подписана от областните управители на Драма Георгиус Пападополус и на Кавала Андониадис, както и от кметове в гръцките области в региона Източна Македония и Тракия би трябвало да ускори отварянето на граничния пункт "Илинден- Ексохи" за леки автомобили и автобуси. На срещата с делегация, водена от..

публикувано на 18.06.21 в 18:10

Любовта към Отечеството и животните като превенция срещу наркоманиите

„Любовта към Отечеството и любовта към животните като превенция срещи наркотиците и лошите навици“  е мотото на благотворителната изложба, която организира Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тя се посвещава на наближаващия 26 юни, когато ще отбележим Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, но..

публикувано на 18.06.21 в 16:45
Сезонни работници

Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия

Сезонните работници са от решаващо значение за селскостопанския сектор във връзка със събирането на реколтата, засаждането и отглеждането, особено през настоящия сезон.  Европейската комисия представи насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в контекста на пандемията от коронавирус. Тя предоставя насоки за..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55