Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за незабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5 години.

„Не беше преднамерено съвпадането на датата и часа на протеста с представянето на новото служебно правителство. Още по времето на съществуващия Парламент ние искахме да изразим нашите виждания и да ги входираме. Беше случайно съвпадение и ситуацията се оказа благодатна, защото се оказа, че това е първото искане към новите управляващи, макар и служебен кабинет, който е в правомощията си да извършва всички тези действия за промените, които ние искаме“ – съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в индустрията /КАЖИ/, което заедно с  Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, организираха вчерашния протест.

Организаторите на недоволството напомниха отново за нередностите и проблемите, свързани с фермите за ценни кожи у нас, за жестоките условия, в които се отглеждат животните за кожи и за всички рискове, които тези обекти носят за хората, животните и околната среда.


В момента у нас има една функционираща ферма за норки, с капацитет 128 000 норки, в с. Маджерито до Стара Загора, притежавана от собствениците на “Градус” и една малка  ферма в ямболското село Чарган, с капацитет от 1000 норки, която временно е прекратила дейността си.

Фермите за норки са причина за остра обществена реакция още от 2016 г., когато стана ясно, че освен съществуващата тогава сравнително малка ферма до гр. Варна с около хиляда животни, собствениците на фирма “Градус”, целят да създадат най-голямата ферма за норки на Балканския полуостров, с капацитет от 400 000 норки. 

Последвалите граждански петиции, протести, срещи и писма до институциите, не успяха да спрат норковъдите и фермата беше създадена. Сред обществото се породиха съмнения, че този бизнес се ползва с особени протекции от всички държавни институции. 

Ден преди протеста Петя Алтимирска е внесла поредния сигнал в Комисията по ревизия към Народното събрание.

„Водещото в този сигнал беше финансовото несъответствие на износа от сурови ценни кожи от норки през 2018 г., който се равнява на 11,3 милиона долара. В същото време, декларираните от фирмата приходи за същата година, са в размер на 3 хиляди лева. По какъв начин могат да излязат от страната кожи на стойност 11 милиона долара, а единственият производител да декларира приходи от 3 хиляди лева – искахме този отговор да ни дадат институциите“ – съобщи още Петя Алтимирска.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:

Добрата новина от протеста е, че исканията на протестиращите са били чути. Фактите от направените проучвания по проблема с фермите за норки у нас, са били предоставени на новия служебен министър на земеделието Христо Бозуков, който се е запознал с отвореното писмо и е поел ангажимент да извърши проверка, както и да предприеме действия по изложените въпроси. След това е имало и среща с новия здравен министър д-р Стойчо Кацарски.


„Нищо конкретно обещано няма да този момент, но ние няма са спрем до тук“ – категорична е Петя Алтимирска.

Тя коментира и резултатите от ново социологическо проучване на Агенция СОВА ХАРИС, поръчано от Сдружение КАЖИ, което показва нивото на информираност и нагласите на пълнолетните български граждани към фермите за животни, отглеждани единствено заради козината им. Според данните, 81% от пълнолетните български граждани не подкрепят убиването на животни единствено, заради козината им.

Подробностите можете да чуете в продължението на интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска:


Галерия

Вижте още

Биоразградимите отпадъци: Мисията може и да е възможна

Съвременните тенденции в депонирането на битовите отпадъци вече влизат в действие и на територията на няколко общини от Югозападна България. Чрез инвестирането на европейски средства, възлизащи на над 36 млн. лв., жителите на Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево ще трябва постепенно да преминат към разделното събиране на биоразградимите..

публикувано на 23.06.21 в 14:10

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55