Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове , които самите участници избират от архивите на „БЕСТ“.

Преподавателката по английски език Таня Бикова е и техен треньор и след 4-годишна работа и участия в различни издания на този турнир, двамата и възпитаници спечелиха призови места при много силна конкуренция. „Изпитах истинска радост от факта, че целия ни труд не е отишъл напразно. Чрез участието им в това състезание се подобряват уменията им да говорят по-добре английски език, умението да говорят свободно пред публика. Тъй като турнирите през последните 2 години се провеждат онлайн, придобиват умения и да говорят пред камера, да се изразяват добре на чужд език. Всичко това ще подпомогне развитието им в бъдеще. Освен чрез езика, развиват и своята креативност, защото трябва да умеят да разтълкуват и да предадат емоцията чрез жестове и мимики на лицето“  – категорична е Таня Бикова.


Абитуриентът Димитър Борумов, който е и досегашен председател на Детския парламент в Благоевград, спечели първо за интерпретативно четене в категория „Поезия“. „Участията  в този национален конкурс през 4-те години ми даде всичко позитивно. На първо място обаче аз бих поставил запознанствата и хората, с които се виждах, създадох приятелства, които остават за цял живот. Много важно е развитието на езика, за което ми помогна  г-жа Бикова, която е и мой класен ръководител. На последно място бих поставил наградата, защото тя е чувство на благодарност за целия труд, който е вложен и е заслужен успех“.

Деветокласничката  Десислава Тасева се класира на 2-ро място за интерпретативно четене в категория „Проза“ и на 5-то в категория „Поезия“, но е амбицирана да се представи още по-добре в следващите издания на националния конкурс на Фондация „БЕСТ“. „Участието  в един такъв конкурс ми дава по-голяма смелост, научавам се как да се изразявам правилно не само на английски език, но и на български и как да говоря свободно на двата езика“ – заяви в интервю за Радио Благоевград амбициозното момиче.

Фондация „БЕСТ“ предоставя на българските ученици, изучаващи английски език, възможност да бъдат част от общност, в която не само усъвършенстват уменията си по английски език, но и постигат личностно развитие. „БЕСТ“ си поставя за цел да мотивира учениците да мислят, критично, да се изразяват креативно и да бъдат част от общество, което активно се интересува от бъдещето и успеха на България. Предоставя възможност за участие в състезания по английска реч и дебати както в България, така и международни конкурси.


Вижте още

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36