Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград


150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им, учителите и директорът на учебното заведение Николай Каращранов, който заяви за Радио Благоевград, че се чувства щастлив и спокоен в днешния празничен ден.

„Въпреки времето, в което живеем и трудностите, които ни поставя животът, учениците успяха да се представят успешно на всички състезания и олимпиади, надявам се, че и на предстоящото Държавно зрелостно оценяване, ще се справят успешно, затова съм спокоен. Виждам, че независимо от начина на обучение, учителите могат да дадат своя дял в образованието на учениците ни, а те са достатъчно мотивирани да положат усилия и да постигнат много високи резултати“ – коментира Николай Каращранов.

Той не уточни, колко точно е тази година общият успех на зрелостниците, но сподели, че със сигурност ще бъде „Отличен“, над 5.50. По-важното обаче е, че учениците учат, заради знанията, а не заради оценките. Това се доказва в многобройните им изяви.


„Аз много се радвам, че в училището сме успели да помогнем те да открият всичките си таланти, но най-голямото предимство, което имат и качество, това е младостта. Много им се радвам и им пожелавам много успехи“ – допълни директорът на Природо-математическата гимназия в Благоевград Николай Каращранов.

Развълнувани бяха и зрелостниците, които се разделиха с училището удовлетворени, щастливи, но и малко тъжни.

„Поглеждайки назад, със сигурност пътят ни дотук не е бил труден, по-скоро изпълнен с хубави емоции. Ще уча журналистика в Американския университет в Благоевград. Пожелавам си много здраве, успехи и да си останем приятели с всички, с които сме били заедно досега“ – сподели дванайсетокласничка.

Нейни съученици бяха на същото мнение, че училището ще им липсва много, но пък им предстоят нови предизвикателства и бъдеще, в което да реализират мечтите си.


„Мен ме хвана малко носталгията, че свършват най-хубавите години, но пък всеки, който се е трудил достатъчно, може да постигне всичко, след като е завършил това училище. Никой не съжалява, че е влязъл тук“ – сподели зрелостник.

„Това е една от най-добрите гимназии не само в Благоевград, а и в областта. Пожелавам си да ме приемат в университета и да се реализирам добре в живота. Искам да уча медицина и да стана стоматолог“ – коментира дванайсетокласник от Природо-математическата гимназия в Благоевград.


Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева.


Галерия

Вижте още

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36