Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не може да построи хорова зала и да я дари на училището?  За този абсурден случай, който вече е предаден на прокуратурата, ни разказват директорът на Националната хуманитарна гимназия, бивша Солунска – Марин Митов
и кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева:


В 141-годишната история на българската гимназия в Солун, която странства от Струмица, през Щип, Петрич и през 1920 година се установява в Горна Джумая, днес Благоевград, има много достойни и паметни събития и личности. За да запазят българщината и силата на просвещението нейни учители и ученици са давали мило и драго, не малко дори живота си.

Много са и дарителите през годините на нейното опазване като център на духовност и знание.

Отношението към дарителите от най-новата история е срамно, а може да се окаже и престъпно.


Тази история започва с едно завещание, направено в началото на 70-те години на миналия век. Направено е от Славка Проевска, изпълнила и волята на нейния вече покоен съпруг и лекар на гимназията Борис Проевски.

В социалистическия период няма как завещанието да бъде изпълнено, защото училищата са държавна собственост. За дарението ръководството на НХГ разбира 25 години след това. Тогава директор е Севда Марковска, а сегашният Марин Митов е учител.  Времената вече са други и училището предявява своите претенции. Така се разкрива истината, че дареното е присвоено... от Община Благоевград, с обещанието да обезщети гимназията.

В продължение на няколко години директорът на НХГ  прави неуспешни опити да разговаря със следващия кмет Атанас Камбитов. През 2014 година поставя ребром въпроса писмено, а от отговора разбира, че е поставен пред свършен факт:

Като знак на съдбата и нейната благосклонност към Националната хуманитарна гимназия, преди пет години се появява друг дарител – световноизвестният предприемач Антон Стефов, производител на бронирани автомобили, родом от Благоевград и бивш възпитаник на училищетол

Желанието на дарителя, някак си неслучайно, отново се препъва в условности и разтакаване. В двора на гимназията не могло, защото там по европейска програма  е планирано изграждане на спортна зала. С решение на Общинския съвет се предоставя терен в двора на междуучилищния център, бившият икономически техникум. Процедурата е блокирана с аргумента, че трябва да се вземе становище от МОН и от Министерство на културата, заради статута на старата училищна сграда.

През 2019 година наистина гимназията е включена в проект с европейско финансиране, като е направена отоплителна инсталация, сменена  е дограмата и е освежена фасадата на училището. Оказва се, че останалите пари не стигат за спортна зала и никоя фирма не се наема да я направи :

Така се компрометира и този проект, който към момента няма изгледи да бъде завършен.

С решение на педагогическия съвет, директорът на НХГ, бивша Солунска, сезира прокуратурата за всичко, разказано до тук.

Ръководството на гимназията няма да спре тази 20-годишна битка за справедливост, но умората и омерзението е трудно са скрие, дори и такъв деликатен човек, какъвто е директорът Марин Митов.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44