Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостници: Романите „Тютюн“ и „Железният светилник“ трябваше да отпаднат от ДЗИ по БЕЛ


7:00ч. тази сутрин. В сградата на двете гимназии в Благоевград – ЕГ„Акад. Людмил Стоянов“  и ПМГ „Акад. Сергей Корольов“  са директорите на учебните заведения – Тина Попова и Николай Каращранов. Темата на разговор – организацията на ДЗИ и съвети към зрелостниците.

Тина Попова: „Това си е традиционната организация. Залите са дезинфекцирани още от вчера вечерта, преди да затворим сградата.  От ЕГ ще се явят 158 зрелостници, толкова са и на втория ДЗИ. Всички са допуснати. Учениците са спокойни. Очакват да преминат през това изпитание за тях, за да стартират успешно в живота. Това са изключително интелигентни деца, говорейки в частност за ЕГ, уверени в знанията си. Да бъдат такива, каквито са били през тези пет години тук, в ЕГ – отговорни, мотивирани и целеустремени.“

Николай Каращранов: „От 158 завършили, се явяват на ДЗИ всички. ПМГ има 16 стаи по двама квестори и по четири коридорни, има и по двама на входа. В стая ще са по 8 зрелостници. По време на електронното обучение всичкият материал, който беше включен, е предаден. Предаден е качествено и дано да е усвоен. Това ще видим като резултат след матурата. Но от това, което видяхме като знания при зрелостниците, защото те бяха присъствено, смятам, че нещата са в добра степен усвоени, стига те да са положили усилия. Никой не може нищо да даде насила. Моят съвет е да бъдат спокойни, защото това, което са получили като обучение, е достатъчно, за да се справят добре. Да няма напрежение, да не разчитат на външни намеси, т.е. на някаква подкрепа, да разчитат на собствените си сили. Това сме ги учили и смятам, че те ще го направят.“

7.30ч. тази сутрин. Всички зрелостници влизат през общо четирите входа на двете гимназии. Коментарите за обучението от дистанция, за подготовката по БЕЛ, за автора, който ще се падне, вълнува най-много завършващите.


Според някои зрелостници присъственото обучение е много по-добро, защото материалът се обяснява по-добре. При дистанционното е по-трудна концентрацията. Повечето ученици не са взимали допълнителни часове или консултации, въпреки възможността. Според тях би било добре да отпаднат романите „Тютюн“ и „Железният светилник“ „защото са най-дълги и едвам ни остана време да ги вземем. Накрая ги взехме с резюмета.“ От предпочитаните автори са Христо Ботев, Пейо Яворов. „А ако сме късметлии може да ни се падне Атанас Далчев. Не знаем наизуст негови стихове, но можем да ги анализираме“ – споделят зрелостници.

Димитър:„Ще дам всичко от себе си да изкарам една прекрасна оценка. Тъй като ще пиша есе, честно казано нямам предпочитания. Тайничко се надявам да се падне или Атанас Далчев, или Пейо Яворов, мои любими поети, но не мисля, че нещо би ме спряло да напиша едно свястно есе. Вярвах в подготовката в ПМГ и целия екип от учители и мисля, че знанията ми, които са придобити тук по време на обучението ми в 11-ти и 12-ти клас, ще бъдат напълно достатъчни.“

Александър: „Пожелах си късмет и да ми върви, да не съм притеснен, да мога да се справя добре, да се концентрирам. Мисля, че мога да се справя. Имахме добър учител. Не мисля, че дистанционното обучение ни се е отразило. Не е проблем за мен. Мисля, че и за другите ученици. Аз ще пиша интерпретативно съчинение, ако е стихотворение. Ако е разказ – есе. Ще уча хуманна медицина в Стара Загора. Вече съм изкарал предварителните изпити. За второ ДЗИ съм избрал английски език“

Цанко: „Забравих си личната карта, но сега ще ми я донесат. Чувствам се подготвен. Подготвил съм се за всичко. Нямам притеснения. Приет съм вече в чужбина, в Холандия. Моята програма е много специфична – създаване на игри.“


Вторият ДЗИ е на 21 май от 8:00 ч.

Успех на всички зрелостници!

Чуйте в звуковия файл репортажа на Елизабет Александрова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30