Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Пчелин: Все повече са хора осъзнават важността на пчелите


През този месец се навършва една година от учредяването на Фондация „Да спасим пчелите“, чиято цел е с различни инициативи да се напомня, колко важни за хората, природата и екосистемата са пчелите.

„По повод 20 май – Международния ден на пчелата, ние организираме различни събития, с които отбелязваме и нашия първи рожден ден. Фондацията, като цяло, за 1 година свърши няколко ключови неща – стартирахме Петиция за спирането на глифозата, тъй като това е препарат, който се използва, но е вреден за пчелите, а е позволен за използване. На 1 ноември миналата година, организирахме засаждане на хиляда медоносни дръвчета в землището на село Добринище. Тази пролет организираме две събития, едно от които е по проект, изготвянето на документален филм. Сега направихме 30-метрова стена с графити, която  беше нарисувана в София, по повод 20 май - Международният ден на пчелата. На 22 май организираме празник, който ще се състои в Южен парк в столицата, заедно с нашите приятели от „Истински мед“ – съобщи за Радио Благоевград Георги Пчелин, председател на Фондация „ Да спасим пчелите“.

Георги Пчелин

Събитието ще започне още в 10 ч. сутринта в събота и ще продължи през целия ден. Ще има дегустация на истински пчелен мед, интересни забавления за децата и беседи за важността на пчелите.

„Всички събития са безплатни, като основната идея е, чрез различни занимания, да се покаже важността на пчелите за всички нас. Една от главните посока е да се обърнем към децата, защото, когато още от малък научиш някого на нещо, той ще го помни през целия си живот. За последната една година отчитаме раздвижване по тази тема, поне около нашата общност. Има много нови хора, които по-рано никога не са говорили за пчелите, не са осъзнавали колко важни са те, а сега, тези хора започват малко по малко да споделят информация, да се интересуват. Така че, аз смятам, че за тази една година, има ефект това, което правим и в дългосрочен план, има смисъл това нещо“ – коментира още Георги Пчелин.


Той разказа и за добрите резултат от другата инициатива на Фондация „Да спасим пчелите“ - „Стани застъпник на пчелата“, която се подкрепя от все повече хора.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Пчелин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30