Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Гелев:

Най-важното при артериалната хипертония е постигането на оптимален контрол

Д-р Валери Гелев


В началото на седмицата за 15-та поредна година отбелязахме Световния ден за борба с артериалната хипертония. Инициативата е на Световната лига по хипертония, а целта е да се повиши информираността на хората за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Тази година акцентът се поставя върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно  нарушение в резултат на артериалната хипертония. В здравния час на БНР-Радио Благоевград темата коментира д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

„През годините нещата се промениха в посока, че все повече пациенти и лекари се фокусират върху хипертонията, както и рисковете, които тя крие за пациентите. Хипертонията се адресира все по-широко за лечение. Промениха се и много възможности, с които лекуваме болните с хипертония, защото навлязоха много ефективни групи медикаменти, както и различни подгрупи от самите тях. В същото време се създадоха и множество комбинации, като фокуса е върху това пациентът да приема една таблетка, с която да покрие всички необходими нужди за лечението на артериалната хипертония. С нарастване възрастта  на населението обаче се забелязва и увеличаване броя на хипертониците, както и очертаваща се тенденция за появата на хипертония в по-млада възраст. Вероятно и заради стреса, който е неминуем в съвременния начин на живот. Трябва да е ясно, че откриването на артериалната хипертония първата крачка е започването на лечение, като  в лечението включваме освен медикаментозно, така и всички модификации на начина на живот и храненето. Те са първата фаза и трябва да съпътстват медикаментозното лечение. Много е важно постигането на оптимален контрол, което не само в България, а и в световен мащаб е по-трудната задача.  Т.е. ние имаме хора, които знаят, че имат високо кръвно налягане, които го лекуват, но не при всички постигаме оптимални стойности. Което е свързано и се транслира в намален риск от бъдещи инциденти“ .

По думите на д-р Гелев почти всички пациенти разполагат с апарати за измерване на кръвното налягане. Въпросът е, че при измерване на налягането, независимо с какъв апарат – електронен или стандартен, трябва да се следват определени правила, а именно: пациентът да е седнал, измерването на налягането най-добре е да се прави сутрин след ставане от сън. Тогава е налице т.нар. базисно налягане, което ни ориентира както за стойностите на артериалното налягане, така и за ефекта от терапията.

Тази година акцентът е върху предсърдното мъждене, което е най-разпространената сърдечна аритмия, и може да доведе до тежки усложнения. Доколко пациентите познават тази опасност, знаят ли как да се предпазят?


„Не всички. Пресдърдното мъждене е фактор, който е свързан освен с хипертонията и други заболявания, то нараства включително и с нарастване възрастта на пациентите. То  е сериозно заболяване в аспект, че е много важно навременното му диагностициране и започване на лечение, което е в две посоки. Първата посока, която според мен е по-важна, е че тези пациенти трябва да бъдат антикоагулирани, т.е. да получат медикаменти, които разреждат кръвта, които  са с много лесен прием и без нужда от контрол. Защото, когато има мъждене, практически предсърдията престават да се съкращават ефективно. По тях пробягват малки вълни на възбуждение, които не могат да ги съкратят. Това създава условия за задържане на кръвта в тях, и съответно до образуване на малки тромбчета, които могат да емболизират и да отидат  например в артериите на мозъка и да предизвикат исхемичен инсулт. Като тежест той е значително по-тежък от инсулта, който имаме при атеросклеротични промени. Затова диагностицирането на мъждене означава, че е необходим прием на антикоагулантна терапия.  Най-често това се изчислява с риска, който имат различните пациенти. Втората посока е контрол на ритъма в аспект такъв, че да намалим тези пристъпи на аритмия и пристъпи на предсърдно мъждене, което може да стане медикаментозно. По-съвременният начин е и чрез аблация на предсърдното  мъждене, която сама по себе си има множество варианти и разновидности. Тя е достъпна в България, включително и в нашата болница с всички възможности. Тя е много елегантен начин за намаляване на пристъпите и удобствата – т.е. дискомфорта, който предизвиква мъжденето. Искам да подчертая: това, че пациентът е в синусов ритъм и дълго време не е имал пристъпи, не означава, че антикоагулантната терапия е излишна. Тя трябва да остане до живот при липса на противопоказания.“

По думите на д-р Гелев артериалната хипертония не трябва да бъде подценявана и неглижирана, въпреки че много често тя не е свързана с конкретни оплаквания. Съществуват достатъчно медикаменти, с които много ефективно и елегантно да бъде лекувана. Тя е от заболяванията, които е нужно да бъдат контролирани ежедневно от пациентите, които  сами да адаптират терапията си, която предварително е уговорена с лекуващия лекар.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Валери Гелев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44