Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Каракашян, режисьор, хореограф и писател: Младите трябва да се завръщат в България

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и писател. Бакалавър по специалност “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк. Коста е работил в страни като Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Учи магистратура по човешки права във Венеция, чрез която се надява да обедини творческите и социалните си проекти. Въпреки успеха, който жъне в чужбина,  младият мъж се завръща в България.

„Още от малък имах интерес към света, към танците, да пътувам и да стигна по-големи и по-големи сцени. И от малък имах желанието да почерпя опит и след това да го върна в България, и затова се насочих първо към Ню Йорк, а после малко по-близо – към Венеция. Според мен няма как да се решат проблемите в страната, ако ние самите не върнем някакъв опит. Винаги съм знаел, че един ден ще се върна и ще действам активно в България.“.

В Ню Йорк Коста научава много. Среща се с хора от всякакви страни и професии. Това, което е важно младите хора да правят, според Коста Каракашян,  е да създават контакти и да знаят как да ги използват.

„Човек никога не знае от кой негов контакт ще дойде нещо много положително или специална работна възможност. Хората и тяхната енергия могат да ни зареждат с години напред."

Коста Каракашян е един от стипендиантите на фонд „Иди, учи се и се върни“ на Сдружение „Тук-Там“.

„Това бе невероятна възможност за мен. След 4 години в Ню Йорк имах нужда да стигна до Европа и да разширя хоризонта на изкуството.“.

Както повечето млади хора и Коста е космополитен. Желанието му да обикаля света е голямо, но винаги го тегли родната му държава – България. 

Цялото интервю с Коста Каракашян чуйте в звуковия файл ->
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28