Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коста Каракашян, режисьор, хореограф и писател: Младите трябва да се завръщат в България

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и писател. Бакалавър по специалност “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк. Коста е работил в страни като Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Учи магистратура по човешки права във Венеция, чрез която се надява да обедини творческите и социалните си проекти. Въпреки успеха, който жъне в чужбина,  младият мъж се завръща в България.

„Още от малък имах интерес към света, към танците, да пътувам и да стигна по-големи и по-големи сцени. И от малък имах желанието да почерпя опит и след това да го върна в България, и затова се насочих първо към Ню Йорк, а после малко по-близо – към Венеция. Според мен няма как да се решат проблемите в страната, ако ние самите не върнем някакъв опит. Винаги съм знаел, че един ден ще се върна и ще действам активно в България.“.

В Ню Йорк Коста научава много. Среща се с хора от всякакви страни и професии. Това, което е важно младите хора да правят, според Коста Каракашян,  е да създават контакти и да знаят как да ги използват.

„Човек никога не знае от кой негов контакт ще дойде нещо много положително или специална работна възможност. Хората и тяхната енергия могат да ни зареждат с години напред."

Коста Каракашян е един от стипендиантите на фонд „Иди, учи се и се върни“ на Сдружение „Тук-Там“.

„Това бе невероятна възможност за мен. След 4 години в Ню Йорк имах нужда да стигна до Европа и да разширя хоризонта на изкуството.“.

Както повечето млади хора и Коста е космополитен. Желанието му да обикаля света е голямо, но винаги го тегли родната му държава – България. 

Цялото интервю с Коста Каракашян чуйте в звуковия файл ->


Вижте още

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02