Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"

Цифровото зелено удостоверение на ЕС за COVID-19 и свободното движение по време на пандемия

Снимка: архивВ началото на летния сезон от Европейския парламент и Съвета успяха да постигнат споразумение относно свободното движение в Европа по време на пандемия като приеха зеленото удостоверение за covid-19. Документът ще дава информация за това дали лицето е било ваксинирано, дали има отрицателен тест или е преболедувало коронавируса. Сертификатът ще може да бъде достъпен в цифров или хартиен формат.

Допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или изследване няма да бъдат налагани от държавите членки.

По време на разискването в пленарната зала на ЕП българският евродепутат Петър Витанов определи като „закъсняло“ въвеждането на зеления сертификат за covid-19:

„Ковид сертификатите имат една единствена цел да улеснят придвижването на европейските граждани в рамките на Европейския съюз, чрез въвеждане на универсални правила. Правила универсални за всички, без значение дали става въпрос за българи отиващи на почивка в Гърция или за германец пътуващ за Италия. Правила валидни не само за пътуване до чужда държава, а и за връщане в своята собствена, което много често се оказва и по-голям проблем. Смятам, че въвеждането на този регламент е закъснял“, коментира Витанов.

 „Сертификатът може да помогне на гражданите на държавите членки за свободното движение в Европа“, коментира по време на дебатите в пленарната зала евродепутатът Томислав Сокол.

За да бъде избегнато фалшифициране, удостоверенията и електронните печати в документа на пътуващите, ще бъдат проверявани. Няма да има обаче създадена база данни на равнище ЕС, но личните данни ще бъдат защитени.

Според евродепутатът от Германия Николаус Фест зеленият документ ще доведе до дискриминация:

„Ние виждаме, че при полетите има ясна дискриминация. Който има PCR тест се качва в самолета, който няма, не се качва. Дискриминацията не идва от държавни органи, тя се упражнява от авиокомпании и хотелски вериги. Зеленият сертификат е билет за основни права. Който притежава зелен сертификат има основни права“, посочи Николаус Фест.

Регламентът на ЕС за цифровото удостоверение за Covid следва да бъде в сила в продължение на 12 месеца. Удостоверението няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.


Вижте още

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05