Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Иван Танев:

Внимателно избирайте слънчевите очила

2
Снимка: БГНЕС

Смело вървим към лятото, съпътствани от все по-топли и слънчеви дни. Освен, че смeнихме гардероба с по-леки дрехи, извадихме и слънчевите очила. Всички сме чували предупрежденията на офталмолозите да внимаваме при избора на слънчеви очила. Защото, ако са "менте", могат фатално да увредят очите ни. Наистина слънцето означава за всички нас живот и светлина, но то може да бъде заплаха за нашето здраве. Причина за това са именно ултравиолетовите лъчи, които все по-безпрепятствено достигат земната повърхност, тъй като естественият защитен озонов екран с всеки изминал ден все повече изтънява.

"Много хора избират своите слънчеви очила само по вида на тяхната рамка – големина, форма и цвят. Това съвсем не е достатъчно. Изборът на слънчеви очила трябва да бъде свързан с полезността на стъклата, тъй като функцията на слънчевите очила не е декоративна, а е свързана със здравето на очите. Формата и цветът на рамката, големината на стъклата е важно да отговарят на формата на лицето", каза в интервю за Радио Благоевград офталмологът доц. д-р Иван Танев.

Правилната UV защита, освен че ще предпази очите ни, ще отразява яркостта и отблясъците на слънцето и ще ни помогне да не присвиваме очи. 

Цялото интервю на Елеонора Тахова с офталмолога доц. д-р Иван Танев чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература.  В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ –..

публикувано на 16.06.21 в 10:00

Търси се решение за намаляване на чакащите автомобили на „Кулата“

Човек трябва да пътува към граничния пункт „Кулата- Промахон“ на българо-гръцката граница, за да види опашката от автомобили. Дори и в делничния ден, 4-километрова опашка, предимно от товарни автомобили, се бе наредила на пункта. Шофьорите обясняваха, че чакат вече по три- четири часа, а още не са стигнали до пункта. В последните почивни..

публикувано на 15.06.21 в 16:47

Европа за по-чист въздух

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху..

публикувано на 15.06.21 в 10:52

Направи подарък на недоносено бебе

Недоносените бебета са изправени пред редица предизвикателства още от момента на своето раждане. Всяко бебе води своите "битки" и има своята история, която е важно да бъде записана - “Кога започнах да дишам сам?“, "Кога започнах да се храня без сонда?", "Кога се прибрах вкъщи?", са все въпроси, чиито отговори е важно да отбележим подобаващо, защото това..

публикувано на 15.06.21 в 10:14

Обновяват автобусните спирки в община Благоевград

Продължава, започналото миналата седмица, обновяване на 50 автобусни спирки в Благоевград и околните села. За период от две седмици ще бъдат поправени тези, които са в лошо състояние, изпочупени и облепени с обяви и реклами. Част от съоръженията вече са ремонтирани. Най-напред бяха обновени съоръженията, намиращи се по..

публикувано на 14.06.21 в 14:00

Започна приемът на документи на кандидат-студентите в ЮЗУ

Над 60 кандидат-студенти са подали онлайн документите си за участие в класирането за прием в ЮЗУ “Н. Рилски“ Благоевград за учебната 2021-2022г. в началото на кампанията. Освен онлайн документи могат да се подават и в зала 1102 А на първия етаж на Учебен корпус №1.  За да участват в класирането, кандидат-студентите трябва да подадат комплект..

публикувано на 14.06.21 в 11:13

Разлог представя България в Международен виртуален маратон за диалог

Разлог представя България в започналия 42-дневен международен виртуален маратон за диалог, организиран от фондация „Анна Линд“.  Мащабната и амбициозна инициатива започна на 19 май и ще продължи до 29 юни. Замислена е като възможност за обмен на добри практики, обсъждане на нови тенденции и приоритетни области в работата на членовете на..

публикувано на 14.06.21 в 10:35