Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Панайотова от ЮЗУ в „Окото на Изтока“

Деканът на Филологическия факултет на ЮЗУ проф.дфн Магдалена Панайотова представя сборника „Окото на Изтока. България – Китай: взаимни отражения“


Сборникът „Окото на Изтока. България – Китай: взаимни отражения“ е продължение на една плодотворна и предизвикала голям отзвук международна конференция под надслов „Изтокът – далечен и близък“ (2019 г.), състояла се в Югозападен университет „Неофит Рилски“ по инициатива на Филологическия факултет.  

"Опознаването на една страна става най-ясно чрез културата й и съответно отстояването на езика предполага срещи с такива послания, които са значими за един народ, а разбирателството между различните култури е истинският лакмус за успех в съвременния разпокъсан и динамичен свят." – каза в предаването "Днес" проф.дфн Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на ЮЗУ. Участвалите в конференцията над 100 учени от десет държави се обединили зад идеята, че темата е ключова и особено актуална днес за редица български и чуждестранни учени, работещи в сферата на езикознанието, литературознанието, културологията, философията, киното, дипломацията и др.

В навечерието на петата година от създаване на класна стая „Конфуций“ към Югозападния университет сборникът „Окото на Изтока. България – Китай: взаимни отражения“ събира в първата си част научни статии и изследвания, посветени на взаимните отражения на българското и китайското. Статиите и изследванията са на учени от СУ „Кл. Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, БАН, Университета в Бирмингам, Пекинския университет за чужди езици и втория Пекински университет за чужди езици.

Проф. дфн Магдалена Панайотова"Във втората част „МОЯТ КИТАЙ, МОЯТА БЪЛГАРИЯ – ВЗАИМНИ ОТРАЖЕНИЯ“ са включени калейдоскопно спомени и пътеписи на колеги, есета и рисунки на студенти и ученици от България и Китай, които отразяват образа на онези срещи, които са останали у тях като зрънца съкровеност. Всички материали в сборника са водени от споделеното докосване между България и Китай. Залагаме на този модел, в който преподаватели, студенти и ученици пишат заедно, защото за нас е важна връзката между поколенията: всяко отражение е трайно, ако намери своето продължение. Както всяко преподаване остава тогава, когато расте заедно с човека. Затова се надяваме тези срещи с Другия да продължат и да бъдат повод за нови научни и творчески пътеки." – пише в предговора "Огледалото на другия" проф.Панайотова. 

В предаването "Днес" проф. Магдалена Панайотова анонсира предстоящите събития в ЮЗУ, посветени на китайската култура: Виртуална презентация на тема "Облекло и грим на китайските дами през епоха Тан (7-10 в.)" и Дните на китайското кино.

Лектор на виртуалната презентация ще бъде доц. д-р Искра Мандова (ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"), а всеки, който иска да проследи представената тема презентация на тема "Облекло и грим на китайските дами през епоха Тан (7-10 в.)" може да го направи чрез линка, посочен в сайта на Югозападния университет – > Виртуална презентация на тема "Облекло и грим на китайските дами през епоха Тан (7-10 в.)"

Проф. дфн Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковия файл
Галерия

Вижте още

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература.  В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ –..

публикувано на 16.06.21 в 10:00

Търси се решение за намаляване на чакащите автомобили на „Кулата“

Човек трябва да пътува към граничния пункт „Кулата- Промахон“ на българо-гръцката граница, за да види опашката от автомобили. Дори и в делничния ден, 4-километрова опашка, предимно от товарни автомобили, се бе наредила на пункта. Шофьорите обясняваха, че чакат вече по три- четири часа, а още не са стигнали до пункта. В последните почивни..

публикувано на 15.06.21 в 16:47

Европа за по-чист въздух

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху..

публикувано на 15.06.21 в 10:52

Направи подарък на недоносено бебе

Недоносените бебета са изправени пред редица предизвикателства още от момента на своето раждане. Всяко бебе води своите "битки" и има своята история, която е важно да бъде записана - “Кога започнах да дишам сам?“, "Кога започнах да се храня без сонда?", "Кога се прибрах вкъщи?", са все въпроси, чиито отговори е важно да отбележим подобаващо, защото това..

публикувано на 15.06.21 в 10:14

Обновяват автобусните спирки в община Благоевград

Продължава, започналото миналата седмица, обновяване на 50 автобусни спирки в Благоевград и околните села. За период от две седмици ще бъдат поправени тези, които са в лошо състояние, изпочупени и облепени с обяви и реклами. Част от съоръженията вече са ремонтирани. Най-напред бяха обновени съоръженията, намиращи се по..

публикувано на 14.06.21 в 14:00

Започна приемът на документи на кандидат-студентите в ЮЗУ

Над 60 кандидат-студенти са подали онлайн документите си за участие в класирането за прием в ЮЗУ “Н. Рилски“ Благоевград за учебната 2021-2022г. в началото на кампанията. Освен онлайн документи могат да се подават и в зала 1102 А на първия етаж на Учебен корпус №1.  За да участват в класирането, кандидат-студентите трябва да подадат комплект..

публикувано на 14.06.21 в 11:13

Разлог представя България в Международен виртуален маратон за диалог

Разлог представя България в започналия 42-дневен международен виртуален маратон за диалог, организиран от фондация „Анна Линд“.  Мащабната и амбициозна инициатива започна на 19 май и ще продължи до 29 юни. Замислена е като възможност за обмен на добри практики, обсъждане на нови тенденции и приоритетни области в работата на членовете на..

публикувано на 14.06.21 в 10:35