Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Спасовден в благоевградското село Горно Хърсово


На Спасовден отиваме до благоевградското село Горно Хърсово. То е единственото населено място на територията на общината, което отбелязва своя храмов празник на този ден.

В навечерието на вековния юбилей на църквата „Възнесение Господне“ местните жители вече могат да се похвалят и с възстановения Божи дом.

Традиционният събор на родовете от Горно Хърсово днес събра над 300 гости от близо и далеч.


Осем казана с празничен курбан посрещаха в двора на православния храм „Възнесение Господне“ местни жители и техни наследници от различни краища на страната. Основната задача по организирането на сложния готварски процес се пада на Фимка. С 40-годишен професионален опит като майстор-готвач.


Малко встрани от врящите котли се спираме до три пъргави, поотраснали вече момичета, които се грижеха за подготовката на салатите.

Тържествената литургия, която е основната част от днешния православен християнски празник, събра в обновеното църковно лоно десетки миряни. Богослужението бе поверено на свещеника от благоевградската енория, отец Кирил. 

Възстановяването на църковния дом освен, че е сплотило населението, но е и естествен стимул за тяхното духовно обединение.

И на празник, като на празник – отрупани маси, най-вече с ведрото присъствие на хората, и с настроението, което носеха и гостуващите музиканти. Спираме един от тях.


Галерия

Вижте още

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература.  В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ –..

публикувано на 16.06.21 в 10:00

Търси се решение за намаляване на чакащите автомобили на „Кулата“

Човек трябва да пътува към граничния пункт „Кулата- Промахон“ на българо-гръцката граница, за да види опашката от автомобили. Дори и в делничния ден, 4-километрова опашка, предимно от товарни автомобили, се бе наредила на пункта. Шофьорите обясняваха, че чакат вече по три- четири часа, а още не са стигнали до пункта. В последните почивни..

публикувано на 15.06.21 в 16:47

Европа за по-чист въздух

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху..

публикувано на 15.06.21 в 10:52

Направи подарък на недоносено бебе

Недоносените бебета са изправени пред редица предизвикателства още от момента на своето раждане. Всяко бебе води своите "битки" и има своята история, която е важно да бъде записана - “Кога започнах да дишам сам?“, "Кога започнах да се храня без сонда?", "Кога се прибрах вкъщи?", са все въпроси, чиито отговори е важно да отбележим подобаващо, защото това..

публикувано на 15.06.21 в 10:14

Обновяват автобусните спирки в община Благоевград

Продължава, започналото миналата седмица, обновяване на 50 автобусни спирки в Благоевград и околните села. За период от две седмици ще бъдат поправени тези, които са в лошо състояние, изпочупени и облепени с обяви и реклами. Част от съоръженията вече са ремонтирани. Най-напред бяха обновени съоръженията, намиращи се по..

публикувано на 14.06.21 в 14:00

Започна приемът на документи на кандидат-студентите в ЮЗУ

Над 60 кандидат-студенти са подали онлайн документите си за участие в класирането за прием в ЮЗУ “Н. Рилски“ Благоевград за учебната 2021-2022г. в началото на кампанията. Освен онлайн документи могат да се подават и в зала 1102 А на първия етаж на Учебен корпус №1.  За да участват в класирането, кандидат-студентите трябва да подадат комплект..

публикувано на 14.06.21 в 11:13

Разлог представя България в Международен виртуален маратон за диалог

Разлог представя България в започналия 42-дневен международен виртуален маратон за диалог, организиран от фондация „Анна Линд“.  Мащабната и амбициозна инициатива започна на 19 май и ще продължи до 29 юни. Замислена е като възможност за обмен на добри практики, обсъждане на нови тенденции и приоритетни области в работата на членовете на..

публикувано на 14.06.21 в 10:35