Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник завършва театралният фестивал "Арлекин"

Днес е последният четвърти ден на провеждащия се в Перник Седми международен детско- юношески театрален фестивал "Арлекин". Уилям Шекспир, Чехов, Джани Родари, Бранислав Нушич, Станислав Стратиев са само част от авторите, чиито творбиоживяват чрез играта на младите актьори.

На седем различни места в града- на открито и закрито, от сутрин до вечер, се играе театър. Програмата включва 22 спектакъла и е ориентирана така, че да обхваща всички възрастови групи. 16 театрални формации от София, Благоевград, Пазарджик, Банкя, Гоце Делчев, Перник и Враца показват пред публиката своето изкуство.

„Целият град се оживи. Стана различен. Трябва да благодарим страшно много на общината затова. Защото без тяхната подкрепа това нямаше да стане”, каза Ваня Михова- ръководител на детско- юношеския театър "Мускетарите" към Обединения детски комплекс в Перник, който е и домакин на проявата.

Това, което отличава децата- актьори от професионалните актьори е онази детска искреност, която заразява.

„Децата, когато играят, те се раздават чисто по детски и са прекрасни да ги гледаш. Това не е рутината на актьора. Това са хора, които излизат и се чувстват щастливи на сцената”, коментира Михова.

Тазгодишното издание се посвещава на големия български писател Валери Петров с поставянето на неостаряващата пиеса „Копче за сън“.

„Това е един любим автор за децата и го почитаме с този уъркшоп, който е по пиесата му „Копче за сън”, каза ръководителката на пернишката трупа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спортен празник в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Спортен празник „130 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България“  се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. В закритата спортна зала на университета студенти от специалност „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и ученици от Трето основно училище..

публикувано на 23.04.24 в 15:51

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

Великденски концерт зарадва потребителите на „Зорница“ в Благоевград

Музикална програма изнесоха школите към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград по случай Великденските празници в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Зорница“. „Всяка година за великденските празници организираме поредица от чествания“, обясни за Радио Благоевград Гергана Петрова, ръководител екип на..

публикувано на 23.04.24 в 13:53

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота. "Не съм..

публикувано на 23.04.24 в 13:37