Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Микова:

На България е нужен добре планиран преход отвъд въглищата

Слънчеви панели върху църквата в Лос ан Гоел


Енергийната ни система разчита много на въглищата. Те обаче имат основен принос за увеличаване на въглеродните емисии и за ускоряването на климатичната криза. За това ние от години говорим за необходимостта от преход отвъд въглищата. Настояваме той да бъде добре планиран, за да могат едновременно да се заместят мощностите, но и да се вземат предвид социално-икономическите измерения на този преход“, коментира за Радио Благоевград Десислава Микова от „Грийнпийс“ България. 

Екологичната организация, съвместно с Посолството на Република Франция в нашата страна и Националното сдружение на общините в България, бе сред организаторите на онлайн форума „Преходът от въглищна индустрия към зелена енергия – бъдещето на въгледобивните региони в България“.

Участваха кметове на общини и експерти от регионите на Перник, Кюстендил и Стара Загора, като  своя опит с тях сподели Жан-Франсоа Карон, кмет на френската община Лос ан Гоел, дълбоко свързана с въглищната индустрия и с наследените от нея тежки екологични и социални щети. Сред важните уроци от 30-годишна му работа да преведе съгражданите си отвъд въглищата, заедно да преодоляват безработица, обезлюдяване, липса на перспектива е избраният път на зелената енергия, устойчивото земеделие, богатия културен живот и активното включване на хората в извършване на промените. Така днес те плащат много по-малки сметки за електричество, отопление и вода, развиват органично земеделие, екостроителство на жилищни сгради. 

Организират състезания по бягане по хълмовете от шлака, запазени и след закриване на рудниците,  които вече  са под закрилата на ЮНЕСКО  и в тях се помещават няколко културни институции, центрове за устойчиво развитие, за екологично предприемачество и преквалификация. Дори на покрива на местната църква са монтирани соларни панели. От продажбата на произведената от тях енергия всяка година в общинския бюджет влизат средно по 5000 евро. „В момента България се намира в позиция в която е на прага да планира подобни процеси и примери като този на Лос ан Гоел могат да бъдат вдъхновение както за гражданите, така и за местните власти“, подчерта Десислава Микова.

Цялото интервю на Росинка Проданова с Десислава Микова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48