Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература. 

В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ – Благоевград имат две паралелки седми клас. Организацията направена от ръководството не допускаше никакви външни лица в двора на учебното заведение. Районът се охраняваше строго. Малко сънени, малко притеснени, близо час преди изпита седмокласниците започнаха да се събират пред училището. Както и да мине учебната година – кога присъствено кога онлайн в крайна сметка винаги идва моментът на истината – изпитът. Освен знания за един изпит е важно и "Спокойствие, и само спокойствие" – както казваше един телевизионен герой. За да дадат повече спокойствие на децата си имаше и родители. 

Емоциите преди изпита можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още

Какво можем да направим за децата през лятото

Фондацията „Изкуството да живееш“ дава възможност през лятото децата да се откъснат от ежедневието. Това може да стане с организиране на лагери. Там децата могат да се сближат с природата.  Децата не бива да се занимават с телефони, лаптопи, таблети. Те трябва да бъдат заети постоянно с различни задачи и включени в програмата активности, имат..

публикувано на 23.07.21 в 17:54

През тази година има повече пожари в Благоевградска област

Сравнението правим със за същия период на миналата година. Нека да имаме предвид природните условия- високите температури, ветровете, както и факта, че през тази година много повече хора са на полето и в планините. През минала година, заради пандемията от Ковид 19, много по- малко хора имаше и в планините, а и в полето. Сега условията са..

публикувано на 23.07.21 в 17:11

Малки и големи могат да почетат в парка

Книгата е един хубав начин да се откъснеш от реалния свят и да потънеш в различни сюжети през почивните летни дни. Независимо от възрастта, четивата са идеалното средство, с което да се отпуснеш и същевременно да разшириш кръгозора си. Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград иска да подари точно това усещане на жителите и..

публикувано на 23.07.21 в 16:00

Местната власт в Благоевград в борба с демографската криза

В Благоевград предстои да бъдат възстановени еднократните финансови поощрения за млади родители с новородени. Проблемът върви към своето разрешаване, след като днес кметът на общината, Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков, проведоха открита дискусия със семейства на деца, родени през 2020-та и 2021 г...

публикувано на 23.07.21 в 14:38

Механизмът за свързване на Европа – подобряване на инфраструктурата

Европейският парламент одобри в началото на месец юли Механизма за свързване на Европа. С 33,7 млрд. евро. от европейския бюджет ще бъдат финансирани транспортни и енергийни връзки, както и подобрения в цифровите услуги и свързаност в Европа. Транспортът ще се финансира с 25.8 млрд. евро, енергетиката с 5.8 млрд. евро и цифровите услуги с..

публикувано на 23.07.21 в 10:44

Благоевградчанин с предизвикателство към медиите в Благоевград

Благоевградчанинът Стефан Делиов, който бе и претендент за кметския пост в Благоевград на последните местни частични избори, обяви медиен конкурс на тема „Защо да посетя Благоевград“. Това той направи преди дни чрез личния си профил в социалните мрежи. „Това е моя идея още от преди предизборната кампания за кмет, където бях..

публикувано на 22.07.21 в 11:25

Вероятно 46-ото Народно събрание ще успее да избере правителство

Това заяви в интервю за Радио Благоевград политологът проф. Тодор Галунов.  Той прави извода от факта, че при избора на председател на Народното събрание – това бе Ива Митева, заедно гласуваха депутатите от „Има такъв народ“ , от „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме“ и от ДПС.  Събрани бяха 137 гласа срещу 99. Изненадващо това бяха..

публикувано на 21.07.21 в 13:55