Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С кръгла маса

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото на Братя Миладинови от различни полета на хуманитарното познание – историци,  литературоведи, езиковеди, фолклористи, етнографи. Братя Миладинови, които в своя сборник успяват да подберат великолепни фолклорни образци, създавани през тежки векове,  незагубили своето въздействие и днес и разкриващи красотата и разнообразието на културата ни.


„Този сборник е един знак на българщината в Македония. 160 години ние не го забравяме и тази годишнина сега е повод да си припомним делото на двамата братя-мъченици за българщината, които загиват нелепо в турските зандани. Но това е и един знак, оставен от самите тях – български народни песни. Някои от тях и днес се пеят и знаят – типично български песни“ – каза за Радио Благоевград доц. д-р Георги Николов, председател на Македонския научен институт.

Проф. Кирил Топалов от СУ „Св. Климент Охридски“ припомни, че „това е първия  голям български фолклорен сборник и останал до край най-богатия от всички останали – богат като съдържание и чисто естетически, защото от много песни те са подбирали най-хубавите. Върху славата на този сборник се отразява и трагичната съдба на Братя Миладинови, които заплащат българщината и своето апостолско дело. Т.е. наслагват се много фактори около този Сборник, които създават ореола около него. Той е истинска съкровищница на народното творчество. Най-важното е, че е съхранил съкровища на народния художествен гений, които ние днес не бихме познавали ако не беше този Сборник.Етнографът в Регионалния исторически музей – Благоевград Румяна Хаджиева определи Сборникът „Български народни песни“ на Братя Миладинови като паметник на времето на народния живот от края на 19 век.Галерия

Вижте още
Стефан Дечев

Стефан Дечев: Политиците и от двете страни да се върнат към договора от 1 август 2017 г. такъв, какъвто е подписан

С призив политиците от двете страни да се върнат към Договора за приятелство, добросъседство  и сътрудничество от 1 август 2017 г. между Р България и Р Северна Македония завърши днешният разговор с доц. Стефан Дечев в ефира на предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора". Разговор, състоял се точно 4 години след подписването на договора и на фона на..

публикувано на 01.08.21 в 12:22

„Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“

В мач от втория кръг на Втора футболна лига на стадион „Арена Симитли“ отборът на „Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“/Габрово/ с 5:2.Началото съвсем не предвещаваше подобен развой.Нещо повече,гостуващият тим имаше игрово превъзходство и дори поведе с хубав гол на капитана Християн Казаков в 31-та минута. Домакините,обаче,бързо..

публикувано на 01.08.21 в 09:42
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14

Ползите от Плана за възстановяване и устойчивост

Оказва се, че щетите от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат повече от ползите. Средствата, които се предвиждат не са малко, но всичко това е свързано с немалко компромиси, които страната ни трябва да направи. Един от компромисите е свързан с Истанбулската конвенция. В България има и решение на Конституционния съд, с което..

публикувано на 30.07.21 в 17:42
Гл. инспектор Георги Сарафов

По- високи температури и повече пожари

През последните дни в Благоевградска област и в цялата страна температурите са достатъчно високи. Те са и над 40 градуса. Това създава по- голяма опасност от пожари. През лятото, в края на юли и началото на август по традиция е най- опасният сезон. Трябва да се спазват немалко изисквания за предпазването от пожари. В гората има определени..

публикувано на 30.07.21 в 17:35

Гореща сесия на Общински съвет Благоевград

24 точки бяха включени в днешното заседание на общинските съветници в Благоевград. Те приеха отчета за дейността на Общинския съвет за периода 1 януари – 30 юни 2021 година.  Дадоха права на кмета за издаване на акт за възлагане на услуги от общ икономически интерес по изпълняван от общината проект „Патронажна грижа +“. С пълно единодушие бяха..

публикувано на 30.07.21 в 14:36