Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кръгла маса

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото на Братя Миладинови от различни полета на хуманитарното познание – историци,  литературоведи, езиковеди, фолклористи, етнографи. Братя Миладинови, които в своя сборник успяват да подберат великолепни фолклорни образци, създавани през тежки векове,  незагубили своето въздействие и днес и разкриващи красотата и разнообразието на културата ни.


„Този сборник е един знак на българщината в Македония. 160 години ние не го забравяме и тази годишнина сега е повод да си припомним делото на двамата братя-мъченици за българщината, които загиват нелепо в турските зандани. Но това е и един знак, оставен от самите тях – български народни песни. Някои от тях и днес се пеят и знаят – типично български песни“ – каза за Радио Благоевград доц. д-р Георги Николов, председател на Македонския научен институт.

Проф. Кирил Топалов от СУ „Св. Климент Охридски“ припомни, че „това е първия  голям български фолклорен сборник и останал до край най-богатия от всички останали – богат като съдържание и чисто естетически, защото от много песни те са подбирали най-хубавите. Върху славата на този сборник се отразява и трагичната съдба на Братя Миладинови, които заплащат българщината и своето апостолско дело. Т.е. наслагват се много фактори около този Сборник, които създават ореола около него. Той е истинска съкровищница на народното творчество. Най-важното е, че е съхранил съкровища на народния художествен гений, които ние днес не бихме познавали ако не беше този Сборник.



Етнографът в Регионалния исторически музей – Благоевград Румяна Хаджиева определи Сборникът „Български народни песни“ на Братя Миладинови като паметник на времето на народния живот от края на 19 век.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45