Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква патогена, но също е възможно и през лигавицата на очите, през конюктивата. Затова неведнъж сме акцентирали, че когато човек сам отстранява кърлеж, това трябва да става много внимателно и да се изгори, защото е възможно кърлежът да отдели течности, и ако не разполагаме с предпазни очила, патогенът може лесно да влезе в очите и да се заразим“ – така коментира причините за Марсилската треска гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия-София в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“.

Д-р Магдалена Баймакова

Инкубационният период при Марсилската треска, в който симптомите ще се проявят е много по-малък, за разлика от другата най-разпространена кърлежова инфекция Лаймската борелиоза – 4-10 дни след ухапването. 

Симптомите са свързани с внезапно начало -  остра проява на фебрилитет, мускулни и ставни болки, главоболие, отпадналост, слабост в крайниците, оток по ставите и болка, много са характерни артритни прояви. Силното главоболие и високата температура могат да направят инфектираните по-отпуснати, замаяни, изтощени. От 3 до 5 дни след това се появява характерен обрив.  Друг сигнал за тази болест, който не се открива при всички, е т.нар. първичен ефект – мястото, на което кърлежът е проникнал се наблюдава възпаление с образуване на черна коричка-некроза. При възрастни хора най-често е по долните крайници, а при децата – по главата и горната част на тялото. Тази картина, свързана с острото начало с висока температура, появата на обрива, този характерен първичен ефект, анамнезата и рисковия контакт насочват към диагнозата.


Лечение

Важно е лечението със съответната група антибиотици да започне навреме. Колкото по-бързо е поставена диагнозата, толкова по-успешна е терапията. След третия ден високата температура се овладява. Прилагат се медикаменти, свързани с температурата, главоболието, търсене на вторични инфекции. Заболяването е лечимо, важно е да се постави диагнозата навреме и да се предприемат съответните мерки.

Превенция

Най-важното е да предпазим себе си от ухапване от кърлеж. С подходящото облекло, употреба на репеленти, избягване на рискови зони. Много важна е химическата обработка на площите, намаляване на кучешката популация – усилията в тези насоки трябва да бъдат общи, защото няма как да се предпазим от нещо, което циркулира, има резервоар и има нормален биологичен цикъл на развитие. При ухапване от кърлеж трябва да се действа максимално бързо, да се търси лекарска помощ.


Галерия

Вижте още

Д-р Огнян Митев: Четвъртата ковид вълна започна, ваксинирайте се!

Като относително спокойна определи обстановката в МБАЛ – Благоевград директорът на болничното заведение д-р Огнян Митев във връзка с началото на четвъртата вълна на covid-19 в страната.  „Към този момент са хоспитализирани 12 пациенти в болницата – двама са в реанимация и 10 в инфекциозно отделение. Засега не се налага разкриване на нови легла...

публикувано на 03.08.21 в 12:11

118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Проявите в Благоевград по повод 118 години от Илинденско - Преображенското въстание започнаха с откриване на бюст- паметник на Мара Бунева в градската градина в Благоевград. Това е първият паметник в България на героинята.  Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Ана-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго...

публикувано на 02.08.21 в 20:54

Рестартирай Европа: „Патронажна грижа +“ – нов проект в подкрепа на възрастните хора

До 30 юни 2023 година общините ще могат да се възползват от проекта „Патронажна грижа +“. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., като за всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с броя нуждаещи се, които имат нужда от социални услуги в съответната община. С проекта се дава..

публикувано на 02.08.21 в 13:34
Стефан Дечев

Стефан Дечев: Политиците и от двете страни да се върнат към договора от 1 август 2017 г. такъв, какъвто е подписан

С призив политиците от двете страни да се върнат към Договора за приятелство, добросъседство  и сътрудничество от 1 август 2017 г. между Р България и Р Северна Македония завърши днешният разговор с доц. Стефан Дечев в ефира на предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора". Разговор, състоял се точно 4 години след подписването на договора и на фона на..

публикувано на 01.08.21 в 12:22

„Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“

В мач от втория кръг на Втора футболна лига на стадион „Арена Симитли“ отборът на „Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“/Габрово/ с 5:2.Началото съвсем не предвещаваше подобен развой.Нещо повече,гостуващият тим имаше игрово превъзходство и дори поведе с хубав гол на капитана Християн Казаков в 31-та минута. Домакините,обаче,бързо..

публикувано на 01.08.21 в 09:42
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14