Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение, Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли, тази година. Удостоверението цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото възстановяване на държавите членки. То ще бъде издавано от национални органи – например, болници, центрове за тестване или здравните власти, както и онлайн, и ще съдържа информация на съответния национален език и на английски. Някой от европейските страни, включително и България, вече издават този документ.

„Когато има единен формат, ще бъде много по-лесно неговото безпрепятствено признаване при пътуване. Освен това, той дава възможност за много по-голяма сигурност, тъй като базите данни на държавите членки, би трябвало да бъдат свързани, което дава възможност за много по-лесна електронна проверка на истинността на този документ“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители.


Той уточни, че за да бъде получен този Сертификат, трябва да бъде изпълнено едно от трите условия.

„Или, в този Сертификат да бъде вписано удостоверението за преболедуване, или съответният Сертификат за ваксинация, или данните от скорошен PCR тест, в зависимост от изискванията на приемащата държава. Срокът на тази договорка, която беше направена, ще бъде до 1 година, поне засега. Според ситуацията ще се решава, дали да бъде удължен този срок или не“ – допълни Богомил Николов.

Така нареченият „зелен сертификат“ може да бъде издаден в електронен или в писмен вид. Той съдържа QR код, който може да бъде разчетен бързо от съответните власти. Никой няма да бъде задължен да използва дигиталното удостоверение за CОVID, но притежаването му ще гарантира, че можете да преминете вътрешните граници на евросъюза без допълнителни изисквания, тъй като то ще бъде прието от всички държави членки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:


Колегата от Радио Благоевград Магдалена Бижева, вече се сдоби с такъв документ. По думите ѝ, получаването му е много лесно и отнема само няколко минути.

„Аз съм ваксинирана и получих този Сертификат през сайта, който е точно за тази цел – his.bg. В секция „Аз и моето семейство“, има опция за получаване на този документ, срещу вкарване на няколко лични данни. Най-напред ЕГН, номер на лична карта и тъй като аз съм ваксинирана, се вкарва и партиден номер на едната ми ваксина. Веднага излиза самият Сертификат, запазила съм го на телефона, имам принтирани копия на хартиен носител. Така че, съм готова за пътуване, въпреки че съм все още предпазлива“ – обясни Магдалена Бижева.

Според нея, този Сертификат може да ни бъде полезен и не само, когато пътуваме в евросъюза, а при нужда и в България, когато е необходимо да удостоверяваме, че сме ваксинирани или преболедували заразата. Тя призова повече хора да се ваксинират, защото това е начинът да се справим с коварното заболяване.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Магдалена Бижева:Галерия

Вижте още

Д-р Огнян Митев: Четвъртата ковид вълна започна, ваксинирайте се!

Като относително спокойна определи обстановката в МБАЛ – Благоевград директорът на болничното заведение д-р Огнян Митев във връзка с началото на четвъртата вълна на covid-19 в страната.  „Към този момент са хоспитализирани 12 пациенти в болницата – двама са в реанимация и 10 в инфекциозно отделение. Засега не се налага разкриване на нови легла...

публикувано на 03.08.21 в 12:11

118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Проявите в Благоевград по повод 118 години от Илинденско - Преображенското въстание започнаха с откриване на бюст- паметник на Мара Бунева в градската градина в Благоевград. Това е първият паметник в България на героинята.  Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Ана-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго...

публикувано на 02.08.21 в 20:54

Рестартирай Европа: „Патронажна грижа +“ – нов проект в подкрепа на възрастните хора

До 30 юни 2023 година общините ще могат да се възползват от проекта „Патронажна грижа +“. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., като за всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с броя нуждаещи се, които имат нужда от социални услуги в съответната община. С проекта се дава..

публикувано на 02.08.21 в 13:34
Стефан Дечев

Стефан Дечев: Политиците и от двете страни да се върнат към договора от 1 август 2017 г. такъв, какъвто е подписан

С призив политиците от двете страни да се върнат към Договора за приятелство, добросъседство  и сътрудничество от 1 август 2017 г. между Р България и Р Северна Македония завърши днешният разговор с доц. Стефан Дечев в ефира на предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора". Разговор, състоял се точно 4 години след подписването на договора и на фона на..

публикувано на 01.08.21 в 12:22

„Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“

В мач от втория кръг на Втора футболна лига на стадион „Арена Симитли“ отборът на „Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“/Габрово/ с 5:2.Началото съвсем не предвещаваше подобен развой.Нещо повече,гостуващият тим имаше игрово превъзходство и дори поведе с хубав гол на капитана Християн Казаков в 31-та минута. Домакините,обаче,бързо..

публикувано на 01.08.21 в 09:42
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14