Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любовта към Отечеството и животните като превенция срещу наркоманиите

„Любовта към Отечеството и любовта към животните като превенция срещи наркотиците и лошите навици“  е мотото на благотворителната изложба, която организира Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тя се посвещава на наближаващия 26 юни, когато ще отбележим Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, но и на други събития, които провокират у младите хора отношение към Родината, към ближния и към бездомните животни.

Изложбата ще бъде открита на 22 юни, от 11 ч., във фоайето на сградата на Община Благоевград.

„Две са темите в изложбата. Едната тема е с „С любов към Свободата и Отечеството в борбата с наркоманиите“ и ще изложим рисунките, които спечелиха призови места в нашите конкурси за ученици, който отминаха за тази учебна година – „Човек, свободен и независим“ за 5-ти и 11-ти клас, и  „Моят любим национален герой“ за 1 – 4 клас. Другата подтема в тази изложба е „ С любов към животните в борбата с наркоманиите“.

Там ще изложим рисунки и снимки на осиновени животни. По този начин ще покажем любовта към животните, защото, човек, който обича животните, обича и хората, и така няма да се подаде на изкушенията на наркотиците“ – обясни за Радио Благоевград Магдалена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.


Вече са получени много снимки и рисунки на ученици и осиновители на бездомни животни от цялата област Благоевград. Изложбата има и благотворителна цел, събраните средства ще бъдат дарени за отглеждане на бездомни животни. Всеки, който желае може да стане и осиновител, защото ще има и снимки на животни, които могат да бъдат осиновени.

„На всяка една снимка ще посочим името и контактите на хората, които се грижат за такива животни и ги предлагат за осиновяване. Ние поддържаме връзка с г-жа Антоанета Иванова, ще предоставим нейните контакти. Изключително сме благодарни на всички деца и семейства, които се включват в тази кампания“ – допълни г-жа Рахова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Магдалена Рахова.Вижте още

Художничката Савина Топурска: За мене изкуството трябва да поставя въпроси, да има позиция

  „Между синьо и червено” – така наричам разговора с младата художничка Савина Топурска, която е родена в Благоевград, но от девет години живее във Франция. Тя пристигна от Париж, за да участва в летния пленер – Симпозиум по живопис в родния си град, който се проведе за шести пореден път, с постоянно мото „Живописната технология в съвременното..

публикувано на 24.07.21 в 22:07

Какво можем да направим за децата през лятото

Фондацията „Изкуството да живееш“ дава възможност през лятото децата да се откъснат от ежедневието. Това може да стане с организиране на лагери. Там децата могат да се сближат с природата.  Децата не бива да се занимават с телефони, лаптопи, таблети. Те трябва да бъдат заети постоянно с различни задачи и включени в програмата активности, имат..

публикувано на 23.07.21 в 17:54

През тази година има повече пожари в Благоевградска област

Сравнението правим със за същия период на миналата година. Нека да имаме предвид природните условия- високите температури, ветровете, както и факта, че през тази година много повече хора са на полето и в планините. През минала година, заради пандемията от Ковид 19, много по- малко хора имаше и в планините, а и в полето. Сега условията са..

публикувано на 23.07.21 в 17:11

Малки и големи могат да почетат в парка

Книгата е един хубав начин да се откъснеш от реалния свят и да потънеш в различни сюжети през почивните летни дни. Независимо от възрастта, четивата са идеалното средство, с което да се отпуснеш и същевременно да разшириш кръгозора си. Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград иска да подари точно това усещане на жителите и..

публикувано на 23.07.21 в 16:00

Местната власт в Благоевград в борба с демографската криза

В Благоевград предстои да бъдат възстановени еднократните финансови поощрения за млади родители с новородени. Проблемът върви към своето разрешаване, след като днес кметът на общината, Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков, проведоха открита дискусия със семейства на деца, родени през 2020-та и 2021 г...

публикувано на 23.07.21 в 14:38

Механизмът за свързване на Европа – подобряване на инфраструктурата

Европейският парламент одобри в началото на месец юли Механизма за свързване на Европа. С 33,7 млрд. евро. от европейския бюджет ще бъдат финансирани транспортни и енергийни връзки, както и подобрения в цифровите услуги и свързаност в Европа. Транспортът ще се финансира с 25.8 млрд. евро, енергетиката с 5.8 млрд. евро и цифровите услуги с..

публикувано на 23.07.21 в 10:44

Благоевградчанин с предизвикателство към медиите в Благоевград

Благоевградчанинът Стефан Делиов, който бе и претендент за кметския пост в Благоевград на последните местни частични избори, обяви медиен конкурс на тема „Защо да посетя Благоевград“. Това той направи преди дни чрез личния си профил в социалните мрежи. „Това е моя идея още от преди предизборната кампания за кмет, където бях..

публикувано на 22.07.21 в 11:25