Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората от Националния парк да угодят на туристите и в същото време да защитят ценната природа.  

Любопитната новина извеждаме в анонс, а тя е, че през септември ще се направи поредното изследване за възрастта на най- старото дърво в България- Байкушевата мура, която вероятно ще се окаже на повече от 1400 години. Такава е прогнозата на директора на НП „ Пирин“ Росен Баненски. 

Днес Пирин е много по-различна от преди години. Най- вече като човешко присъствие в различните сезони. Потокът е увеличен десетки пъти, за съжаление автомобилите – също. Затова е изключително актуална програмата на екипа на НП „Пирин" за опазване на ценната природа, заради която почти цялата му територия е под  защитата на ЮНЕСКО.

Основната цел на тази политика е да бъде постигната хармония между човека и планината, разказва Росен Баненски.

Другата задача в момента на хората от Националния парк е да очертаят и маркират по международните стандарти всички туристически маршрути в Пирин.

Над 17 хиляди автомобила се качват в Пирин само през активния зимен сезон. През лятото този натиск върху природата също става все по- тревожен. Идеята в планината да влизат само електромобили все още е твърде скъпа мечта.

Едно от нещата, които продължават да липсват на планинския туризъм и то не само в Пирин, е това, което привлича истинския ценител на природното многообразие. Инфраструктура и места за хората с кемпери и каравани, които са планирали да поживеят по-дълго в подходите на прекрасните ни гори  и да правят преходи, да се запознават с уникалната флора и фауна, заради която паркът е обявен за световно природно наследство. Нещо, което ние самите не оценяваме като пазарна ниша в туризма.Вижте още

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05