Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония


Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в областта на хипертонията, членове на Българската лига по хипертония. Председател на експертния съвет и на професионалната организация е проф. д-р Арман Постаджиян.

За да се постигне целта за контрол на артериалното налягане на българите, Българската лига по хипертония разработи документа – Харта. Тя е официално споразумение, което освен да обединява, предлага разумни предписания за навременна и по-ранна диагностика и лечение. От друга страна създава професионална и лична ангажираност за промяна на лошата статистика за смъртност сред диагностицираните пациенти, апелира за отговорност чрез разпространяване на информация и припомняне на основните принципи на здравословния начин на живот от лекарите по време на визита.

Проф. д-р Арман Постаджиян

„Основната мисия на лигата по хипертония е поставяне на по-ясен и силен фокус върху заболяването артериална хипертония, за което сме убедени, че се неглижира в болшинството от случаите. А реално погледнато е обичайно старт на множество проблеми, които засягат нашето здраве“ – каза в здравния час на Радио Благоевград-БНР проф. Постаджиян. По думите му разпространението на заболяването в България е много високо – около 40% при населението над 18-годишна възраст. С покачването на възрастта този процент расте, от друга страна независимо от съществения напредък -  не повече от 50% от хипертониците в България са контролирани. Това се вижда в скрининговите програми, които се организират през последните години. „Това, което буди желание за действие е, че сме стационирани по този показател – приблизително 50% в рамките на последните 4-5 години. Смятаме, че трябва да вървим с доста по-усилени крачки, за да намалим това, което виждаме в статистиките, че сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртността в нашата страна“.

Доколко пандемията наруши връзката лекар-пациент и какви целенасочени действия ще се предприемат за контрол на високото кръвно налягане сред българите?

„Независимо, че по някакъв начин останахме малко встрани от обичайните световни тенденции, интересен е начина по който се отразява стреса и обстановката с covid-19 върху артериалното налягане – много индивидуално е. Глобално погледнато се отчита сравнително малко отстъпление -  не е толкова, колкото се очакваше. Факт е обаче, че комуникацията лекар-пациент в болшинството от случаите се наруши и усилията трябва да бъдат насочени в това направление. Това е и логиката на тази харта, която идва именно сега, защото смятаме, че ще бъде една добра стъпка за възстановяване на нещо, в което сме имали традиции. Установихме и в контактите с нашите колеги, че те имат нужда от подкрепа. От друга страна пациентите също имат необходимост от подкрепа от гледна точка на качествена информация, данни, които да бъдат адаптирани разбираемо за тях и контролът да бъде подобрен. Ще се стремим в тази глобална инициатива, която нарекохме харта за подобрен контрол на артериалното налягане да се насочи както към нашите колеги, така и към пациентите с  различни инициативи, чиято цел ще бъде възстановяване и подобряване на този контрол на повишеното артериално налягане в страната ни.

Според проф. Постаджиян най-ефективната терапия е тази, която се приема,  но за да бъде приемана – хората трябва да бъдат убеждавани. Втората ефективна посока е, когато се прави скрининг и се обръща внимание на всички съпътстващи рискови фактори, които са налице. Това е от изключително важно значение за да бъде намален глобалния риск.

Хартата ще бъде подкрепена от поредица инициативи, информационни и обучителни кампании за придържане към добрите и доказани терапии за лечение на хипертония – както при лекуваните пациенти, така и при пациенти с недоказана хипертония.


Галерия

Вижте още

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05