Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героите на Шекспир, претворени чрез танц

Това ще покажат днес, 25.06.2021 г. в зала „Усет“ в Корпус №8 на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград от 18:00 ч. студенти от специалност „Съвременна хореография“ с ръководител проф. Анелия Янева. Концертът се нарича „С героите на Шекспир и други приказни истории“. Входът е безплатен.

Само преди няколко дни танцьорите се завърнаха от участия в конкурси, фестивали и представяне на дипломни работи. Навсякъде впечатляват публиката и заслужено получават аплодисменти и награди за своя труд. От последните две участия в Националния фестивал на театъра в движение в Разград и от „Дупница денс фест“ получиха специални награди. 


Специална награда и благодарствено писмо получи и проф. Янева за „Нестихващият ентусиазъм, с който поддържа огъня на вечната любов към изкуството“. За Радио Благоевград проф. Янева сподели своята радост от успехите на студентите от  цялата специалност. „От Перник се върнахме с няколко награди, в Дупница танцуваха една част от студентите и взеха награда, в Разград също. И толкова много танци се направиха. Задържането в къщи по време на пандемията сега избухва. Радостта е голяма. Едно, че можем да танцуваме на сцена, че виждаме публика. Второ, че имаме награди и можем да правим това, което обичаме. Всички сме тук, защото обичаме това изкуство. Не е по задължение, не е заради това, че го работим, а защото го обичаме. Всичко, което правим, отговаря на курсовите задания за съответния семестър. 

Трети курс прави постановки, танцови хореографии по пиесите на Шекспир. Това е техен избор, бих казала, доста сложно е, тъй като трябва да се вземе важното нещо и в няколко , 7-8 минути, да се разкаже същността и то само централните герои, без разпиляване. Втори курс правят квартети по литературни първоизточници. Вече излязоха два. Единият е „През чумавото“ по Йордан Йовков. Другото е „Сребърните пантофки“ по българска народна приказка. На 25-ти ще излезе „Змеят и Яна“. Първи курс правят дуети. Поучават се малки сюжети.  И това е една от целите на тази специалност . Да прави сюжетни постановки, тъй като това изисква специалността хореографска режисура. А колкото до наградите и участията – това ни дава възможност не просто да представим различни страни от нашата специалност, да покажем нашата продукция, да ни видят и по този начин търсим връзка и с кандидат-студентите“ – сподели още проф. Янева.

Третокурсничката Елиф Рейхан представи в Разград моноспектакъла „На юг от вкъщи“ на Никола Костадинов /магистър по хореографска режисура/ със специална награда за хореография.

Виктория Василева, Мартин Карагьозов и Мария Тричкова са студенти от специалността „Съвременна хореография“, участници в „Дупница денс фест“, отличени за изпълненията си „Самба“, „Творението, което създадох“ и „Кръговратът на овалността“.

Виктория Василева, Мартин Карагьозов и Мария Тричкова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44