Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"

Бъдещето на Европа в ръцете на хората


Европа дава начало на нов амбициозен проект, който цели в продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще.

92% от европейците биха искали да имат роля при вземането на решения, свързани с бъдещето на ЕС. Това показват данни от проучване на „Евробарометър“. На подобно мнение са и анкетирани граждани на Благоевград.

От 19 април гражданите от цяла Европа вече имат възможност да представят вижданията си по всяка важна според тях тема в специално изработена многоезичната цифрова платформа. Европейците ще могат също така да видят какво предлагат другите, да коментират и да дават подкрепа за идеи.

"Светът се променя бързо. Има нови предизвикателства и тези предизвикателства са по-големи от държавите в Европейския съюз. Светът повече не е съсредоточен около Европа, а около страни като Русия, Китай, Индия, Съединените щати и за съжаление, е все по-малко демократичен и все по-авторитарен. Как ще защитаваме в този нов свят нашите идеали, принципи, интереси? Как да създадем нови пространства за реформа въз основа потребностите на гражданите? Големият въпрос е как ще се справим? Това ще бъде основната ни задача в следващите 9 месеца.“, заяви съпредседателят на Изпълнителния съвет Ги Верховщадт, който даде началото на Конференцията в Европейския парламент в Страсбург.

Българският заместник-министър на външните работи Румен Александров участва в пленарно заседание на Конференция за бъдещето на Европа, която се включи чрез видеоконферентна връзка. Той oпрeдeли Кoнфeрeнциятa кaтo oтличнa възмoжнocт зa aмбициoзeн oбмeн нa мнeния, ocoбeнo c oглeд прeoдoлявaнe нa пaндeмиятa oт СОVID-19 и изгрaждaнe нa кaпaцитeт зa уcтoйчивocт към бъдeщa кризa, кaктo и зa фoрмирaнe нa бъдeщeтo нa cлeдвaщитe пoкoлeния.

Конференцията за бъдещето на Европа представлява поредица от дебати и дискусии, инициирани от гражданите. Събитието е първо по рода си и предлага нов обществен форум за открит, приобщаващ и прозрачен дебат с гражданите по редица ключови приоритети и предизвикателства.

Европейските граждани ще се срещнат през септември и октомври, за да оформят предложенията си за предстоящите дебати в парламентa, а европейските институции са се ангажирали да изслушат направените препоръки и да предприемат действия по тях. Очаква се Конференцията да достигне своя финал до пролетта на 2022г.


Вижте още
Анна Вучова

Анна Вучова представя „Дявол мома“

  „Дявол мома“ –  това е името на новата авторска песен на Анна Вучова. Този път младата изпълнителка пише и музиката. „Свобода Даскалова ме подкрепи и насърчи, че мога да се справя с това предизвикателство.“, обяснява  Анна и допълва, че помощ е получила и от Цветан Митев, който се е погрижил за аранжимента. Текстът на „Дявол мома“ е дело на..

публикувано на 23.09.21 в 21:04

Родолюбци тръгват отново „По стъпките на Самуиловите войни“

Предстои Осмото издание на Националения туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ , който се провежда всяка година в първата неделя от месец октомври. Превърналото се в традиция събитие  тази година се посвещава на 1007 годишнина от управлението на Цар Самуил. Началото на похода е в 10.30 ч. на 3 октомври, неделя, от паркинга..

публикувано на 23.09.21 в 16:15

Български паметници в Скопие са в недобро състояние

„Република Северна Македония е член на Международната конвенция за военните паметници и отделя бюджет, с който да ги поддържа. Държавата добре поддържа всички военни паметници, освен българските“ – категоричен е Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.  Според  Виктор Стоянов, общото състояние на българските паметници и паметни..

публикувано на 23.09.21 в 16:02

Програма на ABLE Mentor и АУБГ дава възможност на ученици да разработват проекти с ментори

Ученици от 10-и или 11-и клас вече могат да се записват за програмата на ABLE Mentor Благоевград и Американския университет в България. Срокът за кандидатстване в Сезон 7 на Able Mentor Благоевград е 28 септември 2021 година. Партньорството между Американския университет в България и Асоциацията на българските лидери и предприемачи стартира в..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Долене – райското кътче в Огражден планина

Селото е създадено през 1570 година. Къщите са кирпичени, от камък, кал, дърво и слама, строени около Втората световна война. Долене означава камък, оттук идва и името на селото. Днес от къщите са останали части от стени, рухнали покриви, тук-там зидове, отвсякъде заобиколени от зелена трева и много пъстри цветя. Картината изглежда нереалистично...

публикувано на 22.09.21 в 12:33

"Рестартирай Европа": Холопортацията – виртуално общуване на по-високо ниво

  Учени от Техническия университет работят по проект за визуална телепортация, благодарение на който в близко бъдеще хората ще могат да общуват чрез триизмерна холограма на далечни разстояния. Доц. Агата Манолова, от Факултета по телекомуникации в университета и ръководител на проекта, обясни, че така наречената холопортация е нов тип 3D..

публикувано на 22.09.21 в 11:31

Радио Благоевград и Пътна полиция в съвместна акция

Днешният ден е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя, а дните от 15 до 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност. По този повод пред III ОУ „Димитър Талев“ днес се състоя акция на ОДМВР Благоевград, съвемстно с Радио Благоевград под наслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим..

публикувано на 21.09.21 в 13:10