Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Стоянов залага на диалог и почтеност в своя кметски мандат

Изключително вълнуваща церемония посрещна официално новия кмет на община Благоевград.

Илко Стоянов от днес пое управлението на общината. Това стана факт след проведен ритуал по полагане на клетва за встъпване в длъжност. Конституционният акт се състоя пред благоевградските общински съветници, по време на свиканата извънредна сесия на местния парламент.

За да бъде законова процедурата, връчването на частичния кметски мандат бе поверен на председателя на Общинската избирателна комисия, Мартин Бусаров.

В зала „22-ри Септември“ присъстваха областният управител Николай Шушков и вр.и.д. кмет на общината Ясен Попвасилев, който връчи символичния ключ на Благоевград.

Тържественият ритуал благословиха с присъствието си и представители на Висшия православен клир, чрез НВП Неврокопски митрополит Серафим и енорийски свещенослужители.

При спазването на пандемичните мерки за сигурност в залата бяха допуснати жители на Благоевград, кметове на кметства, с които трябва да работи новият кметски екип и представители на различни организации.

Илко Стоянов подчерта, че ще се стреми към плътен и активен диалог с жителите на общината, и най-вече ще отстоява почтеността в политиката, която предстои да реализира до края на мандата, който приключва пред октомври , 2023-та г.

Илко Стоянов е 37-ят кмет на общината след Освобождението до наши дни.

А един от доайените на местното самоуправление на Благоевград от 80-те години на 20 - ти век е Захари Донев. Почетен гражданин на общината, ползващ се с изключително голям авторитет сред днешните представители на различни политически и икономически структури.

И както винаги той демонстрира изключителен позитивизъм и респект към настоящото ново кметско ръководство.

Да припомним, че Илко Стоянов бе кандидата за кмет на ПП „Има такъв народ“, и след първия тур от частичните кметски избори на 27 юни, достигна до балотаж заедно с подкрепения от БСП, досегашен кмет на Благоевград, Румен Томов.

Какво провокира произвеждането на частичните кметски избори в Благоевград?! - Малко след встъпване в длъжност, в края на 2019-та, срещу Румен Томов, бе подадена жалба в българския съд, че на негово име все още има, регистрирана фирма, която не е заличена от Търговския регистър. А това по същество е в разрез със ЗМСМА.

Жалбата бе дело на предшественика на Томов на кметския стол, Атанас Камбитов. А след малко повече от година съдебни протакания, тя се превърна във факт през април 2021-ва.

И така след Указ на президента, Румен Радев, частичните кметски избори в Благоевград бяха насрочени за края на юни.

А днес сме свидетели на окончателния резултат и клетвата на новоизбарния благоевградски кмет, Илко Стоянов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Светла Бонкова: Младите трябва да бъдат въвличани в магията на фолклора

След като победител в миналогодишното издание на най-големия фестивал за традиционна носия в Жеравна стана разложанката Борислава Кутларска, тази година призът за най-красива автентична носия отново остана в Разлог, а негов носител е 15-годишната Белослава Анастасова. Тя спечели първа награда сред 23 000 участници с невестинска носия, която както и..

публикувано на 31.08.24 в 09:26

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27