Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"

Механизмът за свързване на Европа – подобряване на инфраструктурата

Снимка: архив


Европейският парламент одобри в началото на месец юли Механизма за свързване на Европа. С 33,7 млрд. евро. от европейския бюджет ще бъдат финансирани транспортни и енергийни връзки, както и подобрения в цифровите услуги и свързаност в Европа. Транспортът ще се финансира с 25.8 млрд. евро, енергетиката с 5.8 млрд. евро и цифровите услуги с 2.1 млрд. евро. 60% от средствата ще бъдат вложени в проекти, свързани с постигането на екологичните цели на ЕС, а 15% от средствата за енергетика ще се заделят за развитие на възобновяемите източници на енергия. Целта е икономически растеж и развитие на новите технологии.

Механизмът за свързване на Европа е насочен към три основни сектора – транспорт, енергетика и цифрови услуги, като се цели и взаимносвързаност между трите сектора.

„30 мил. евро ще бъдат използвани за финансиране на важни трансгранични инфраструктурни проекти, в областта на енергетиката, цифровизацията. Всичко това има значение за конкурентоспособността. Ще създадем по-модерна, по-бърза инфраструктура. Ще свържем по-добре вътрешния пазар. Ще подсилим и конкурентоспособността на нашата промишленост. В бъдеще ще се говори много за цифровизацията, за зеления пакт. Искаме до 2050 година да сме екологично неутрални. За да се постигнат тези цели, трябва да има големи инвестиции в промишлеността. Няма как да подсилим нашата конкурентоспособност, ако не дадем възможност на всички наши граждани да използват механизма за свързване на Европа. По оценки на Транспортната комисия ще имаме нужда по около 200 млн. евро годишно, за да постигнем тези цели“ коментира по време на дебатите в пленарната зала евродепутатът от Финландия Хена Виркунен.

Чрез Механизма за свързване на Европа ще бъдат финансирани проекти насочени към възобновяеми източници и намаляване на емисиите на парникови газове в енергетиката. Тези проекти ще подпомогнат европейските политики насочени към климата. От друга страна Механизмът е насочен към развитието и модернизацията на железопътната, шосейната и инфраструктурата по вода.

Ето какво съобщи по време на дебатите в европейския парламент депутатът от Испания Изаскън Барандика:

„Европейската система за управление на жп движението, трябва да се прилага така, че влаковете да станат по-бързи, инфраструктурата да бъде оптимирана, капацитетът да се увеличи с до 30%, разходите за поддръжка на основните системи да станат по-ефективни. Европейската система за управление на жп движението трябва да бъде внедрена в цялата система до 2030 година“.

Механизмът за свързване на Европа е създаден през 2014 г., за да обедини финансирането от ЕС за транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура.Вижте още

„Промени картинката“ в Благоевград

Акция по почистване на Централната градска градина в Благоевград се състоя този следобед. Инициативата е част от Националната кампания „Промени картинката“ на една от водещите компании за производство на тютюневи изделия, която призовава към отговорно потребителско поведение и опазване на околната среда от замърсяването с цигарени фасове и други..

публикувано на 24.09.21 в 17:48

Ще се изгражда паметник на Св. Иван Рилски

Това е една от идеите на Сдружение „Бобошевско възраждане“. Участие в сдружението вземат жители на Бобошево, които живеят основно в столицата. Те се събират за честването на различни празници, но идеята е да се възкреси Бобошево като се използват и традициите на миналото. Вероятно мнозина си спомнят, че районът се нарича и с името „Българския..

публикувано на 24.09.21 в 17:27

Д-р М. Баймакова: Бруцелозата засяга всички системи в човешкото тяло, диагностицира се трудно

„Бруцелозата е  бактериално инфекциозно заболяване. зооноза, което означава, че има инфекция и при животните и при хората. Човек се заразява при контакт с инфектирани животни и техни продукти. Най-често това са кози, овце, едър рогат добитък, камили, кучета,  свине. От дивите – диви свине, елени, лосове.  Бактерията е изключително..

публикувано на 24.09.21 в 11:36

"Рестартирай Европа": ОИЦ Кюстендил в подкрепа на работодателите за справяне с последиците от пандемията COVID-19

    Глобалното разпространение на пандемията COVID-19 и въведените карантинни мерки доведоха до нарушаване функционирането на почти всички икономически дейности, както в световен, така и в европейски и в национален мащаб. България, като малка и отворена икономика, не може да остане изолирана от протичащите процеси в големите икономики на..

публикувано на 24.09.21 в 10:00
Анна Вучова

Анна Вучова представя „Дявол мома“

  „Дявол мома“ –  това е името на новата авторска песен на Анна Вучова. Този път младата изпълнителка пише и музиката. „Свобода Даскалова ме подкрепи и насърчи, че мога да се справя с това предизвикателство.“, обяснява  Анна и допълва, че помощ е получила и от Цветан Митев, който се е погрижил за аранжимента. Текстът на „Дявол мома“ е дело на..

публикувано на 23.09.21 в 21:04

Родолюбци тръгват отново „По стъпките на Самуиловите войни“

Предстои Осмото издание на Националения туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ , който се провежда всяка година в първата неделя от месец октомври. Превърналото се в традиция събитие  тази година се посвещава на 1007 годишнина от управлението на Цар Самуил. Началото на похода е в 10.30 ч. на 3 октомври, неделя, от паркинга..

публикувано на 23.09.21 в 16:15

Български паметници в Скопие са в недобро състояние

„Република Северна Македония е член на Международната конвенция за военните паметници и отделя бюджет, с който да ги поддържа. Държавата добре поддържа всички военни паметници, освен българските“ – категоричен е Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.  Според  Виктор Стоянов, общото състояние на българските паметници и паметни..

публикувано на 23.09.21 в 16:02