Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местната власт в Благоевград в борба с демографската криза

2
Снимка: Радо Стойков


В Благоевград предстои да бъдат възстановени еднократните финансови поощрения за млади родители с новородени.

Проблемът върви към своето разрешаване, след като днес кметът на общината, Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков, проведоха открита дискусия със семейства на деца, родени през 2020-та и 2021 г.

Срещата в зала „22-ри Септември“, предизвика сериозен интерес сред младите благоевградчани. Някои от тях бяха дошли и със своите малки наследници.

 Половин час преди началото на дискусията млади майки и татковци, някои от тях със своите бебета, вече бяха в заседателната зала.

Татяна Апостолова бе една от тях. Наскоро със семейството си се е завърнала от Германия, със желание да отглежда потомството си на родна земя.

Подобно е мнението и на Анита Бачева. Тя отглежда своето 6-месечно дете, което се е появило 12 години след първото й раждане.

Представителите на местната власт в Благоевград демонстрираха консенсус за разрешаването на скандалния казус със стопираните финансови стимули за младите семейства.

Един от заместник-председателите на ОбС, Кирил Ваклинов бе категоричен, че политиката на местния парламент ще бъде насочена към решаването на проблема.

Според кмета на общината, Илко Стоянов, от първостепенно значение за формирането на здраво гражданско общество, е да има чуваемост по значимите социални проблеми.

Председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков, също декларира готовност законодателният орган в местното самоуправление да даде „зелена светлина“ по този горещ въпрос.

А омбудсманът на Община Благоевград, Валентин Василев обобщи, че основните задачи на всяка една демократична власт трябва да се решават чрез пряк диалог с гражданите.


Галерия

Вижте още

Започва обновяването на сградата на читалище „Братя Миладинови“ в Петрич

Сградата в центъра на Петрич в момента е Дом и на киното в града, както и на Историческия музей. Според работещите тя не е ремонтирана поне от 30 години, но на практика дава възможност да се съхраняват 130 хиляди тома литература, има школи по различни инструменти, голяма зала с над 400 места, която дава възможност да се провеждат немалко културни..

публикувано на 27.09.21 в 17:33

На автомагистрала „Струма“ има три свлачища

Три свлачища на АМ"Струма" установи проверката на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който е на посещение в Благоевградска област.  Едното свлачище е след кръговото кръстовище в посока към тунела „Железница“, а другите две по трасето след тунела. Едното свлачище е от около година и половина. Проблем е и..

публикувано на 27.09.21 в 13:22
РИА

РИА дебютира с видо сингъл "Нашата мечта"

РИА представи с концерт първия си сингъл „Нашата мечта“. Песента вече си има и видео. В присъствието на своите родители Мери и Миро от Мери Бойс Бенд, обичаната Тони Димитров и дъщеря ѝ, актьора Дарин Ангелов, режисьорите Васил Стефанов и Стефка Николова, телевизионни и радио водещи, журналисти и приятели, младата певица изпълни любимите си..

публикувано на 26.09.21 в 15:11

Даниел Пенев: Разказвам историите на вдъхновяващи личности и на смислени каузи

„ Стремя се да разказвам историите на вдъхновяващи личности, на хубави инициативи, на смислени каузи. Начинът на мислене определя начина по който виждаме средата, определя и качеството на средата, в която живеем “, сподели в интервю за Радио Благоевград Даниел Пенев,  автор на книгите „Хората, които променят България“ (2019),  „От нас зависи“..

публикувано на 26.09.21 в 11:04

Д-р Александър Симидчиев: Винаги се получава проблем, когато икономиката се постави пред здравеопазването

„ Когато се постави икономиката пред здравеопазването ние винаги получаваме проблем. Това е така и за КОВИД - кризата,  и за замърсяването на въздуха “, коментира за Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев, основател и председател на сдружението "Въздух за здраве". Той посочи, че преди броени дни Световната здравна организация..

публикувано на 26.09.21 в 10:25

„Промени картинката“ в Благоевград

Акция по почистване на Централната градска градина в Благоевград се състоя този следобед. Инициативата е част от Националната кампания „Промени картинката“ на една от водещите компании за производство на тютюневи изделия, която призовава към отговорно потребителско поведение и опазване на околната среда от замърсяването с цигарени фасове и други..

публикувано на 24.09.21 в 17:48

Ще се изгражда паметник на Св. Иван Рилски

Това е една от идеите на Сдружение „Бобошевско възраждане“. Участие в сдружението вземат жители на Бобошево, които живеят основно в столицата. Те се събират за честването на различни празници, но идеята е да се възкреси Бобошево като се използват и традициите на миналото. Вероятно мнозина си спомнят, че районът се нарича и с името „Българския..

публикувано на 24.09.21 в 17:27