Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Огънят от пожара на сметището край Дупница продължава да тлее

Пожарът на сметището край Дупница, което се запали вчера, е овладян. Той се е възобновявал два пъти. Причината за възникването на пожара е небрежност. Това каза за Радио Благоевград говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

„Ситуацията обаче е сложна, защото огънят в дълбочина продължава да тлее. На място има дежурни групи. От Община Дупница изпращат техника, която да запръстява територията, която тлее“, каза Катя Табачка.

Старото сметище край Дупница е закрито със заповед на РИОСВ – Перник през 2017 година. Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София незабавно са отишли на място. Те са сигнализирали Изпълнителната агенция по околната среда да започне измерване на качеството на атмосферния въздух.

Тече проверка до с. Джерман, което е най-близкото населено място до сметището.


Вижте още

За българските медии у нас и по света

"Медии и истина" – това е темата на Световната среща на българските медии, която започна днес в Рилската Света обител. Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА. Основните проблеми на медийния сектор по света са заложени като четири тематични панела. Те са свързани с истинските и..

публикувано на 17.10.21 в 15:12

Разяснителна кампания за машинното гласуване в Благоевград

Стартира разяснителна кампания за машинното гласуване в Благоевград Жителите на Благоевград и малките населени места в общината ще имат възможност да се запознаят с процеса на машинното гласуване. За тази цел ще бъдат осигурени специализирани устройства с инсталирана демоверсия. Демонстрации ще има в Благоевград и в част от селата в..

публикувано на 17.10.21 в 14:55

Светлан Стоев: Право е на българите от Северна Македония да създадат своя партия

"Създаването на партия на българите в Република Северна Македония е право на живеещите там наши сънародници. Това е единственият и правилен път да постигнат своето утвърждаване". Коментарът е на служебния министър на външните работи Светлан Стоев, по повод изказването на председателя на фондация „Македония“  –  Виктор Стоянов, че в скоро време..

публикувано на 17.10.21 в 14:26

Министър Денков: Финансовата стабилност на училищата е гарантирана

Няма опасност за финансовата стабилност на учебните заведения заради поети допълнителни санитарни ангажименти. На този етап работодателите в сферата на училищното образование могат да бъдат спокойни. Така образователният министър, Николай Денков коментира опасенията на някои училищни директори, че могат да останат без средства. Министърът..

публикувано на 17.10.21 в 14:20

Симеон Сакскобургготски: Оптимист съм за политическото бъдеще на страната

Бившият български премиер Симеон Сакскуборгготски откри официално 16-ата Световна среща на българските медии. Тя се провежда в Рилския манастир и е организирана от БТА. Преди началото на форума той изрази оптимизъм относно стабилизиране на политическата обстановка в страната след изборите на 14-и ноември и възможността за съставяне на..

публикувано на 17.10.21 в 14:06

Движението по пътя Симитли – Банско е нормализирано

Авариралият по-рано през деня в местността Предел тежкотоварен камион  е изтеглен от пътното платно. От Областно пътно управление-Благоевград призовават шофьорите да се движат с повишено внимание. В някои участъци пътната настилка е мокра, най-вече по усойните места и в близост до мостови съоръжения.

публикувано на 17.10.21 в 13:31

Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Дирекцията на „Национален парк „Рила“ организира Национален ученическия конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Конкурсът се провежда за тринадесета поредна година – първите пет издания бяха с регионален статут, а през последните седем учебни години се провежда като национален поради големия интерес към темата на децата и техните..

публикувано на 17.10.21 в 10:14