Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна библиотека с възпитателен ефект


Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отговорност към книжното ни богатство.

„Този кът се намира на площадното пространство в центъра на Коларово. За целта, използвахме неизползваем ред за вестници, който от години стоеше на площада. Гордея се с факта, че сама съм го обрисувала, така че, да привлича вниманието на преминаващите хора. Това е място, в което ние поставяме книги и всеки човек, който има желание да почете на площада или да си вземе книжка за вкъщи, просто трябва да запише заглавието на книгата, датата на която е взета, своето име и да се подпише, за да може, ако случайно липсват книги, да знаем къде да ги потърсим“ – съобщи за Радио Благоевград Величка Спасова, кмет на село Коларово.

Периодът на задържане на книгите е неограничен, но ще се прави обществен контрол на около три месеца, дали всички книги са налице. Своеобразната библиотека на открито се отваря в началото на работния ден и се заключва в края му.

„Моята идея е, че колкото повече доверие имаме в обществото, то ще се научи да откликва по същия начин. Ще Ви споделя един пример, тази сутрин, когато отворих библиотеката, намерих една детска книжка оставена отпред, което означава, че някой я е взел, прочел я e и я е върнал. Това ми дава надежда, че моето послание е стигнало до хората и че тази отговорност, за която говорим, интересът, който събужда това ново пространство, по този начин наистина ще успеем да възпитаваме четящите хора – да взимат книги и да ги връщат обратно“ – допълни г-жа Спасова. Тя  уточни, че вече са дарени около 300 книги, има запитване за даряване на още 100 броя.

Идеята е и след летните месеци, библиотечният кът да продължи да функционира за постоянно в сградата на кметството, за да може всеки посетител да чете, докато чака да му бъде извършена услуга или да си вземе четиво за вкъщи.

Младите планинари от Петрич също са дарили книги за лятната библиотека в Коларово. По тяхна инициатива е поставено постерно платно, подканващо да четем и пишем на кирилица.

„Надяваме се, нашият пример да бъде продължен и от други населени места“ – категорична е Величка Спасова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Величка Спасова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30