Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"

Без пластмасови продукти за еднократна употреба – коментари по пътя


От 3 юли в Европейския съюз влезе в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони.

Целта на европейската директива е да се намали замърсяването с пластмаса.

В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба. Очаква се това да стане до началото на месец септември, поясниха от Министерството на околната среда и водите.

Според Елеонора Йосифова от екологичното сдружение „За Земята“ има голяма вероятност тази забрана да не влезе в сила в България дори и през септември. „Министерството на околната среда и водите все още не е излязло финално с нормативната наредба, а и като цяло е препоръчително първо да приключат всичките количества, които вече са заредени, и след това да се премине постепенно към прекратяване на употребата им, така че няма как да изчезне веднага тази еднократна пластмаса. Много ни се искаше България да е по-амбициозна и постепенно и да не чакаме последния момент, а да преминем към търсене на алтернативи за това как да прекратим ползването на тези еднократни пластмасови продукти“, каза Елеонора Йосифова.

Тя информира, че сдружението „За Земята“ редовно организира акции за почистване в различни точки на страната. „През 2018 година организирахме последната подобна акция в Национален парк „Пирин“. Всяка година по 4-5 тона боклуци се събират от стотина човека, които редовно се събират по нашите чистения. Основна част от боклуците са бъркалки, чашки, опаковки от различни храни и бутилки. Това е показател какво хората използват в ежедневието си и кои са отпадъците, за които трябва да мислим как да се справим“.

Собствена забрана за използване на пластмасови продукти въведе още през 2018 година Ски център – Банско. По този начин Ски центърът стана първото място в Европа, казало „не“ на пластмасата, Според директора Иван Обрейков това се е приело добре от посетителите. „Някои хора си носеха пластмасови бутилки. Беше много неприятно да ги намираме по пистите, но постепенно хората свикнаха. Излиза по-скъпо, по-трудно е снабдяването /със стъклени бутилки/, тъй като нямаме големи помещения, където можем да складираме и те да са отопляеми, а и стъкленият амбалаж трябва да се плаща предварително. Ние дори имаме много хубаво лого – „Еco friendly resort“, така че отдавна сме влезли в тези норми, приветстваме и новите решения. Вече за нас е минало това нещо и просто се учудваме колко леко стана, с известни трудности, но пък ефектът е много голям и много хора приветстваха това наше решение“, сподели директорът на Ски зона – Банско Иван Обрейков.

Според мнозина собственици на магазини и заведения от района на Банско и Разлог забраната за използване на пластмасови продукти за еднократна употреба ще оскъпи предлаганите услуги и цената на стоките, което може да доведе до отлив на клиенти. Това според тях е притеснително, особено на фона на другите проблеми в бранша, които произтичат от пандемията от коронавирус. 


Вижте още

"Рестартирай Европа": Възможност за надграждане на образованието с европейската образователна програма „Еразъм+“

Възможност за сътрудничество и мобилност във висшето образование, професионално образование и обучение, образованието за възрастни и училищното образование. Това са част от приоритетите и дейностите на европейската програма „Еразъм +“. Бюджетът на програмата за новия програмен период е 26.2 милиарда евро. Допълнен е с 2,2 милиарда евро от..

публикувано на 17.09.21 в 12:57

Рок по време на пандемия: Организаторите на музикални фестивали Росен Георгиев и Цонко Цонев

Създателят на The Brava Balkan Fest Росен Георгиев и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев започват организацията на мащабни рок събития, които да се проведат догодина. Плановете са през 2022 г. в село Дъбрава и в района на Каварна да се проведат музикални фестивали, в които да участват групи от световна величина, както и музиканти от родната рок и метъл..

публикувано на 17.09.21 в 12:47

Фестивал на старата градска песен и „Театър без граници” организират в Самоков

За девета поредна година Самоков ще стане домакин на любителите на песента.  Състави и индивидуални изпълнители от цялата страна ще се съберат на една сцена, за да превърнат в един прекрасен празник фестивалният ден. Всяка година в началото на октомври в читалище-паметник „Отец Паисий” се събират изпълнители и любители на тези песни от цяла..

публикувано на 17.09.21 в 10:53

Орлин Соколов остава в ареста

Окръжният съд в Благоевград остави в ареста обвиняемия за пожара в центъра на Благоевград. Решенето бе взето на проведеното този следобед заседание на Окръжен съд – Благоевград, във връзка с обжалване на наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Орлин  Соколов от Дупница.Същият е обвиняем за палеж на сгради в центъра на Благоевград,..

публикувано на 16.09.21 в 19:08

ФK „ПИРИН“ с трудна адаптация

Неочаквано за своите привърженици, след 6 изиграни срещи в Първа футболна лига „Пирин“/Благоевград/ заема предпоследното 13-о място с едва 3 точки в актива си. За трудната адаптация в елита, споходилите го травми и наказания заради въображаеми расистки скандали и ощетилото го съдийство на Георги Давидов, откровено коментират старши треньорът на..

публикувано на 16.09.21 в 11:56

Вече не се продава грозде за вино на Кооперативния пазар в Благоевград

За първи път от над 20 години насам, на Кооперативния пазар в Благоевград , вече не се продава грозде за вино. Забраната влезе в сила в средата на месец август, след като управитлят на общинската фирма „Пазари“ ЕООД – Юрий Воев, отказа на търговците договори, въпреки постигнатата п реди това принципна договореност , как да се..

публикувано на 16.09.21 в 11:11

40 години 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград

Изключително тържествен беше днешният ден за учениците и  учителите от СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград. Ден, в който отбелязват 40 години от създаването на училището. Много гости посрещнаха днес. Вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Николай Шушков, кметът Илко Стоянов, Неговово високо преосвещенство Неврокопският митрополит..

публикувано на 15.09.21 в 16:42