Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Космосът и традициите се преплитат в етнографския център в Ковачевци

Община Ковачевци е малка община, но с много богато културно – историческо наследство.  Преди няколко години, през 2015, по програмата за развитие на селските райони с над 250 хиляди лева е изграден етнографски център – притегателно място и за жителите, и за гостите на планинското село. Тематичните зали в комплекса са три – на авиацията и космонавтиката, на спомените от 90-те години, както и на сурвакарските маски, сурвакарските  костюми и характерните за този край народни носии. Уредникът на центъра Камелия Вълкова ни разказва повече в разговор с Елизабет Александрова.

В етнографския център е силно застъпена най-разпространената в региона традиция  – сурва. На територията на община Ковачевци има осем сурвакарски групи, а в етнографския център могат да се видят различни видове костюми и начина на изработка. Всяка група определя самостоятелно дали костюмът ще бъде изработен от ресни, ресни и кожа, само кожа.  Сами определят вида на звънците, хлопатари или чанове, както и цвета на дрехите.


В центъра може да видите характерните за региона носии –  красивите женски сая и литак и мъжки носии. Любителите на традициите могат да облекат сурвакарски костюми и носии, за да се потопят в емоцията.

Музеят на авиацията и космонавтиката е втората тематична зала. Музеят е посветен на легендата на българската авиация  – Карамфил Стаменков. В залата е изложена голяма колекция от самолети от 1917 до 2012 г. Посетителите могат да научат повече за моделите на бойната, селскостопанската и гражданската авиация, както и за живота на четиримата братя Стаменкови.


В етнографския център има още една зала, в която всяка година се организира тематична изложба. Тазгодишната изложба е на тема „Спомени от 90-те години“. Всеки посетител на залата има възможност да си изработи с подръчни материали сурвакарска маска за спомен.

Посетителите проявяват голям интерес към маските, особено децата, които често гостуват на центъра.  Младите момичета желаят да усетят магията на 100-годишните (стогодишните) носии.

В залата на авиацията и космонавтиката има и космическа храна, която поражда голям интерес, възможността за снимка с пилотска шапка –  също.

В зала „Спомени от 90-те“ центърът разполага с уникална за ширините на България печатна машина. Все още функционираща, машината е изработена през 1959 г. по американски лиценз, а посетителите с удоволствие отпечатват своето име или любимо послание.  Вижте още

Долене – райското кътче в Огражден планина

Селото е създадено през 1570 година. Къщите са кирпичени, от камък, кал, дърво и слама, строени около Втората световна война. Долене означава камък, оттук идва и името на селото. Днес от къщите са останали части от стени, рухнали покриви, тук-там зидове, отвсякъде заобиколени от зелена трева и много пъстри цветя. Картината изглежда нереалистично...

публикувано на 22.09.21 в 12:33

"Рестартирай Европа": Холопортацията – виртуално общуване на по-високо ниво

  Учени от Техническия университет работят по проект за визуална телепортация, благодарение на който в близко бъдеще хората ще могат да общуват чрез триизмерна холограма на далечни разстояния. Доц. Агата Манолова, от Факултета по телекомуникации в университета и ръководител на проекта, обясни, че така наречената холопортация е нов тип 3D..

публикувано на 22.09.21 в 11:31

Радио Благоевград и Пътна полиция в съвместна акция

Днешният ден е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя, а дните от 15 до 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност. По този повод пред III ОУ „Димитър Талев“ днес се състоя акция на ОДМВР Благоевград, съвемстно с Радио Благоевград под наслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим..

публикувано на 21.09.21 в 13:10

Двама са задържаните след проверките на МВР в Благоевград

Проверките на изпълнението на заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, във връзка с пандемията от Covid-19, са направени на 17-ти и 18-ти септември в късните часове. Основно по спазването на работното време - до 23 часа. В акцията са участвали представители на полицията, на РЗИ, на НАП, на Агенция „Митници“, на Инструкцията по труда и на..

публикувано на 20.09.21 в 13:49
Цвети Радойчева

Цвети Радойчева с ослепителна визия в новата си песен „LET ME BE“

Поп певицата Цвети Радойчева представя най-новия си музикален проект. Музиката на "LET ME BE" е написана от самата изпълнителка по време на първия локдаун. Текста е дело на нейния приятел и колега Красимир Аврамов  –  Човека Глас, а аранжимента е на Росен Стоев – Dg Rossko. Режисьор на  видеото е Радина Миленчева, а оператор е Радослав Георгиев...

публикувано на 19.09.21 в 15:10

Светослав Стойков: Бъдещето е на естествените изолационни материали

„ Мястото на екологичните изолационни материали е ключово, защото те съвсем спокойно могат да заменят изолационните материали, масово разпространени днес, които допринасят за замърсяването на околната среда. Естествените изолационни материали са алтернативата, заради своите високи екологични и съизмерими топлоизолационни  качества “, поясни за..

публикувано на 19.09.21 в 09:58

50 години „Грийнпийс“ – 50 години надежда и действие!

На 15 септември 2021 година, „Грийнпийс“ отбеляза 50 години от стартирането на първата си кампания, когато 12 души с малко корабче се изправиха срещу ядрените опити на САЩ на остров в щата Аляска. Самото начало на организацията е положено във Ванкувър, Канада. Днес има офиси в 55 държави и обединява милиони  хора с каузата си за зелено и мирно..

публикувано на 19.09.21 в 09:36