Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Благоевград продължава да бъде най-скъпият град в България

В разгара на лятото, когато пазарите и тържищата изобилстват от плодове и зеленчуци, а реколтата от зърно и слънчоглед се очаква да бъде много добра, цените на основни хранителни продукти продължават да варират, макар и с леко движение нагоре. Така е и в Благоевград, който продължава да държи челна позиция в класацията на най-скъпите градове в България. Информацията потвърди за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/.

Според нето, като тенденция е трудно да се говори за повишаване на цените като цяло, тъй като при основните храни и тези, които са важни за изхранването на населението, има стабилитет. Задържат се цените на млечните продукти, а тези на свинското месо тръгват надолу. Повечето от плодовете и зеленчуците имат вариативни цени. Например, доматите са поскъпнали с около 5 %, спрямо миналата година, по-висока е цената на краставиците, картофите и зелето. С около 50 % са поскъпнали прасковите тази година, най-вероятно причината е в дефицита на сладкия плод.  С 2 лева като цяло, е по-скъпа и „потребителската кошница“, в сравнение със същия период на 2020г.

Владимир Иванов

„Пазарът се оживи, след като се омекотиха част от мерките. Наблюдава се един пазарен ентусиазъм, това донякъде създаде някаква тяга, но трудно можем да говорим за промяна на тенденциите. През последните десет дни, отчитаме стабилизиране на цените на захарта, фасула, олиото, брашното, яйцата, кашкавала, скумрията, свинското и пилешкото месо. Единственият продукт, който отбеляза ръст през миналата година е олиото, вследствие на лошата реколта. Тази година се очаква много добра слънчогледова реколта, което неминуемо ще доведе и до понижение цената на олиото, но чак септември месец, когато се продадат по-скъпите количества и когато дойде новата реколта“ – уточни Владимир Иванов.

Според него, се очаква и много добра зърнена реколта, над 6 милиона тона. Няма икономически фактори, които да обуславят резки движения по отношение цените на храните в близко бъдеще освен, ако няма резки климатични промени.

Владимир Иванов коментира и мнения на жители на Благоевград, по отношение цените на храните. Според част от тях, те са нормални, според други са доста високи, което превръща областния център в най-скъпия град в България, дори по-скъп и от София. 

„За Ваше съжаление, ще потвърдя второто мнение. Съобразно качеството на продуктите, например, ако вземем един качествен домат в Благоевград, той е по-скъп, отколкото в София. Захар, брашно и варива, с едно и също качество, също можете да намерите на доста по-ниска цена в столицата. Това, за мен буди научен интерес, защо се получава така? Благоевград не е толкова силен туристически център, не се слави с толкова високи доходи. В същото време, явно логистиката и разпределението на търговския поток е такова, че се получават подобни явления. Може би конкурентната среда не е достатъчно силна въпреки, че имате не малко на брой търговци. Подобни практики се наблюдават единствено във  Варна, докато в другите областни центрове, цените в големите търговски вериги са по-ниски, отколкото в Благоевград“ – уточни още председателят на ДКСБТ.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов. 

Галерия

Вижте още

„Промени картинката“ в Благоевград

Акция по почистване на Централната градска градина в Благоевград се състоя този следобед. Инициативата е част от Националната кампания „Промени картинката“ на една от водещите компании за производство на тютюневи изделия, която призовава към отговорно потребителско поведение и опазване на околната среда от замърсяването с цигарени фасове и други..

публикувано на 24.09.21 в 17:48

Ще се изгражда паметник на Св. Иван Рилски

Това е една от идеите на Сдружение „Бобошевско възраждане“. Участие в сдружението вземат жители на Бобошево, които живеят основно в столицата. Те се събират за честването на различни празници, но идеята е да се възкреси Бобошево като се използват и традициите на миналото. Вероятно мнозина си спомнят, че районът се нарича и с името „Българския..

публикувано на 24.09.21 в 17:27

Д-р М. Баймакова: Бруцелозата засяга всички системи в човешкото тяло, диагностицира се трудно

„Бруцелозата е  бактериално инфекциозно заболяване. зооноза, което означава, че има инфекция и при животните и при хората. Човек се заразява при контакт с инфектирани животни и техни продукти. Най-често това са кози, овце, едър рогат добитък, камили, кучета,  свине. От дивите – диви свине, елени, лосове.  Бактерията е изключително..

публикувано на 24.09.21 в 11:36

"Рестартирай Европа": ОИЦ Кюстендил в подкрепа на работодателите за справяне с последиците от пандемията COVID-19

    Глобалното разпространение на пандемията COVID-19 и въведените карантинни мерки доведоха до нарушаване функционирането на почти всички икономически дейности, както в световен, така и в европейски и в национален мащаб. България, като малка и отворена икономика, не може да остане изолирана от протичащите процеси в големите икономики на..

публикувано на 24.09.21 в 10:00
Анна Вучова

Анна Вучова представя „Дявол мома“

  „Дявол мома“ –  това е името на новата авторска песен на Анна Вучова. Този път младата изпълнителка пише и музиката. „Свобода Даскалова ме подкрепи и насърчи, че мога да се справя с това предизвикателство.“, обяснява  Анна и допълва, че помощ е получила и от Цветан Митев, който се е погрижил за аранжимента. Текстът на „Дявол мома“ е дело на..

публикувано на 23.09.21 в 21:04

Родолюбци тръгват отново „По стъпките на Самуиловите войни“

Предстои Осмото издание на Националения туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ , който се провежда всяка година в първата неделя от месец октомври. Превърналото се в традиция събитие  тази година се посвещава на 1007 годишнина от управлението на Цар Самуил. Началото на похода е в 10.30 ч. на 3 октомври, неделя, от паркинга..

публикувано на 23.09.21 в 16:15

Български паметници в Скопие са в недобро състояние

„Република Северна Македония е член на Международната конвенция за военните паметници и отделя бюджет, с който да ги поддържа. Държавата добре поддържа всички военни паметници, освен българските“ – категоричен е Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.  Според  Виктор Стоянов, общото състояние на българските паметници и паметни..

публикувано на 23.09.21 в 16:02