Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинската администрация Благоевград – със 17 души повече


Това стана ясно от пресконференцията на председателя на общинския съвет Благоевград Радослав Тасков преди редовното заседание на общинските съветници утре, 30 юли. В администрацията ще са заети 171 човека. Тя ще бъде увеличена със 17 бройки. Издръжката им ще бъде от държавната субсидия. Кметът Илко Стоянов ще има трима заместници. Ще бъде създаден Инспекторат към дирекция „Екология и чиста среда“. Ще бъде закрито звеното „Общинска охрана и обществен ред“. То ще бъде част от Инспектората към общинската администрация.

Заседанието ще започне с отчет на дейността на общинския съвет от началото на годината до 30 юни. Други теми, по които ще дебатират общинските съветници, са свързани със стопирането на процедурата по поставянето на каравана в зелена площ в ж.к. „Еленово“;  отмяна на предишно решение за монтиране на фотоволтаични централи на редица училища на територията на общината; продажба на общински жилища; предоставяне на финансова помощ на нуждаещи се граждани и др.

В деловодството на Общинския съвет Благоевград са постъпили две предложения от кмета Илко Стоянов, които ще влязат като извънредни точки в дневния ред. Едната е свързана с предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВИК Благоевград на 10 август 2021 г. Съветниците трябва да дадат своето съгласие кметът Илко Стоянов да участва в заседанието и да гласува по точките в дневния ред. Второто предложение е във връзка с предоставянето за безвъзмездно управление на общински нежилищен имот, публична общинска собственост, на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания Благоевград.

Общо точките в дневния ред са 22, те ще бъдат допълнени от двете предложения на кмета Илко Стоянов. Всички предложения са разгледани от постоянните комисии, а дневният ред е одобрен от Председателския съвет.

Заседанието ще се проведе на 30 юли от 9:30 ч. в зала „22 септември“.Вижте още

„Промени картинката“ в Благоевград

Акция по почистване на Централната градска градина в Благоевград се състоя този следобед. Инициативата е част от Националната кампания „Промени картинката“ на една от водещите компании за производство на тютюневи изделия, която призовава към отговорно потребителско поведение и опазване на околната среда от замърсяването с цигарени фасове и други..

публикувано на 24.09.21 в 17:48

Ще се изгражда паметник на Св. Иван Рилски

Това е една от идеите на Сдружение „Бобошевско възраждане“. Участие в сдружението вземат жители на Бобошево, които живеят основно в столицата. Те се събират за честването на различни празници, но идеята е да се възкреси Бобошево като се използват и традициите на миналото. Вероятно мнозина си спомнят, че районът се нарича и с името „Българския..

публикувано на 24.09.21 в 17:27

Д-р М. Баймакова: Бруцелозата засяга всички системи в човешкото тяло, диагностицира се трудно

„Бруцелозата е  бактериално инфекциозно заболяване. зооноза, което означава, че има инфекция и при животните и при хората. Човек се заразява при контакт с инфектирани животни и техни продукти. Най-често това са кози, овце, едър рогат добитък, камили, кучета,  свине. От дивите – диви свине, елени, лосове.  Бактерията е изключително..

публикувано на 24.09.21 в 11:36

"Рестартирай Европа": ОИЦ Кюстендил в подкрепа на работодателите за справяне с последиците от пандемията COVID-19

    Глобалното разпространение на пандемията COVID-19 и въведените карантинни мерки доведоха до нарушаване функционирането на почти всички икономически дейности, както в световен, така и в европейски и в национален мащаб. България, като малка и отворена икономика, не може да остане изолирана от протичащите процеси в големите икономики на..

публикувано на 24.09.21 в 10:00
Анна Вучова

Анна Вучова представя „Дявол мома“

  „Дявол мома“ –  това е името на новата авторска песен на Анна Вучова. Този път младата изпълнителка пише и музиката. „Свобода Даскалова ме подкрепи и насърчи, че мога да се справя с това предизвикателство.“, обяснява  Анна и допълва, че помощ е получила и от Цветан Митев, който се е погрижил за аранжимента. Текстът на „Дявол мома“ е дело на..

публикувано на 23.09.21 в 21:04

Родолюбци тръгват отново „По стъпките на Самуиловите войни“

Предстои Осмото издание на Националения туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ , който се провежда всяка година в първата неделя от месец октомври. Превърналото се в традиция събитие  тази година се посвещава на 1007 годишнина от управлението на Цар Самуил. Началото на похода е в 10.30 ч. на 3 октомври, неделя, от паркинга..

публикувано на 23.09.21 в 16:15

Български паметници в Скопие са в недобро състояние

„Република Северна Македония е член на Международната конвенция за военните паметници и отделя бюджет, с който да ги поддържа. Държавата добре поддържа всички военни паметници, освен българските“ – категоричен е Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.  Според  Виктор Стоянов, общото състояние на българските паметници и паметни..

публикувано на 23.09.21 в 16:02