Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гореща сесия на Общински съвет Благоевград

24 точки бяха включени в днешното заседание на общинските съветници в Благоевград. Те приеха отчета за дейността на Общинския съвет за периода 1 януари – 30 юни 2021 година.  Дадоха права на кмета за издаване на акт за възлагане на услуги от общ икономически интерес по изпълняван от общината проект „Патронажна грижа +“. С пълно единодушие бяха приети и следващите три предложения относно кандидатстването по процедурата „Енергийна ефективност в сгради“, както и за кандидатстване по процедурите  за набиране на проектни предложения по програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ за „Подобрено управление на културното наслeдство“ и „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Общинските съветници отпуснаха еднократна финансова помощ в размер на 500 лв. и одобриха финансирането със средства от бюджета две постъпили заявления от семейства за процедури „Инвитро“ по 4 000 лв.


Общинските съветници взеха решение за прекратяване на договора за наем на общински недвижим имот за разполагане на каравана в кв. „Еленово“ и одобриха пазарна цена на два апартамента, намиращи се на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №26 Благоевград с оценка 450 евро на кв.м.

Най-големи дебати предизвикаха предложенията за създаване на Инспекторат, както и числеността и структурата на общинската администрация. Създаването на звено „Инспекторат“ към дирекция „Екология и чиста среда“ бе прието с 33 гласа „за“. От общо 35 гласували съветници, с 32 гласа „за“ бе одобрена общата численост и структурата на общинската администрация. Д-р Владимир Пандев гласува „против“, а двама общински съветници гласуваха „Въздържал се“.

За Радио Благоевград кметът Илко Стоянов обясни, че Инспекторатът ще се занимава предимно с опазване на околната среда. „Разписани са основните посоки. Сега в длъжностните характеристики съобразно вече приетите наредби на Общинския съвет, той ще може да издава съответните наказателни постановления и глоби. Стартираме с 15 човека. В движение, след като видим как започва работата на терен, е възможно да увеличим състава. Точно затова бяха и тези дебати в залата, защото „Обществен ред и сигурност“ – там са 22 човека. Тук говорим за 15. Освен това „Обществен ред и сигурност“ във всички случаи е с много по-малко възможности, отколкото ще бъде Инспекторатът“. Кметът на община Благоевград Илко Стоянов  коментира също така числеността и структурата на общинската администрация. Той сподели, че може би заместник кметовете ще са трима. Ще има заместник кмет по „Европейски проекти“.  „Даваме си възможност за маневриране. За да мога не за всяко назначение оттук нататък да питам мога ли да изменя структурата с двама човека или не. На следващата сесия най-вероятно ще внесем и конкретните звена“ – допълни кметът Илко Стоянов.
Галерия

Вижте още
РИА

РИА дебютира с видо сингъл "Нашата мечта"

РИА представи с концерт първия си сингъл „Нашата мечта“. Песента вече си има и видео. В присъствието на своите родители Мери и Миро от Мери Бойс Бенд, обичаната Тони Димитров и дъщеря ѝ, актьора Дарин Ангелов, режисьорите Васил Стефанов и Стефка Николова, телевизионни и радио водещи, журналисти и приятели, младата певица изпълни любимите си..

публикувано на 26.09.21 в 15:11

Даниел Пенев: Разказвам историите на вдъхновяващи личности и на смислени каузи

„ Стремя се да разказвам историите на вдъхновяващи личности, на хубави инициативи, на смислени каузи. Начинът на мислене определя начина по който виждаме средата, определя и качеството на средата, в която живеем “, сподели в интервю за Радио Благоевград Даниел Пенев,  автор на книгите „Хората, които променят България“ (2019),  „От нас зависи“..

публикувано на 26.09.21 в 11:04

Д-р Александър Симидчиев: Винаги се получава проблем, когато икономиката се постави пред здравеопазването

„ Когато се постави икономиката пред здравеопазването ние винаги получаваме проблем. Това е така и за КОВИД - кризата,  и за замърсяването на въздуха “, коментира за Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев, основател и председател на сдружението "Въздух за здраве". Той посочи, че преди броени дни Световната здравна организация..

публикувано на 26.09.21 в 10:25

„Промени картинката“ в Благоевград

Акция по почистване на Централната градска градина в Благоевград се състоя този следобед. Инициативата е част от Националната кампания „Промени картинката“ на една от водещите компании за производство на тютюневи изделия, която призовава към отговорно потребителско поведение и опазване на околната среда от замърсяването с цигарени фасове и други..

публикувано на 24.09.21 в 17:48

Ще се изгражда паметник на Св. Иван Рилски

Това е една от идеите на Сдружение „Бобошевско възраждане“. Участие в сдружението вземат жители на Бобошево, които живеят основно в столицата. Те се събират за честването на различни празници, но идеята е да се възкреси Бобошево като се използват и традициите на миналото. Вероятно мнозина си спомнят, че районът се нарича и с името „Българския..

публикувано на 24.09.21 в 17:27

Д-р М. Баймакова: Бруцелозата засяга всички системи в човешкото тяло, диагностицира се трудно

„Бруцелозата е  бактериално инфекциозно заболяване. зооноза, което означава, че има инфекция и при животните и при хората. Човек се заразява при контакт с инфектирани животни и техни продукти. Най-често това са кози, овце, едър рогат добитък, камили, кучета,  свине. От дивите – диви свине, елени, лосове.  Бактерията е изключително..

публикувано на 24.09.21 в 11:36

"Рестартирай Европа": ОИЦ Кюстендил в подкрепа на работодателите за справяне с последиците от пандемията COVID-19

    Глобалното разпространение на пандемията COVID-19 и въведените карантинни мерки доведоха до нарушаване функционирането на почти всички икономически дейности, както в световен, така и в европейски и в национален мащаб. България, като малка и отворена икономика, не може да остане изолирана от протичащите процеси в големите икономики на..

публикувано на 24.09.21 в 10:00