Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шияков: Селският кмет трябва да е в услуга на народа!

13
Снимка: Елизабет Александрова


В това е убеден кметът на село Лобош, община Ковачевци, Георги Шияков, който повече от 25 години работи в името на своите съселяни ту като кмет, ту като кметски наместник.

За слушателите на Радио Благоевград той разказа откъде произлиза името на селото.  Турците са ходили на лов по тези местности, но се прибирали с празни ръце. И като се върнели ги питали: „Защо няма лов?“  и те отговаряли : „Лов бош“ – няма лов, значи празен лов. И така произлязло по легендите на възрастните хора името на селото. То се е намирало на 2-3 километра от сегашното му място. През 1850 г. започва строежът на черквата, завършена е  шест години по-късно. В село Лобош е имало килийно училище, в което са учили от цяло радомирско. В момента има запазени експонати в  килийното училище, превърнато в малък музей.

Водещ:  Какво има в музея?

Георги Шияков: Килийното училище съществува като реставрирана сграда.  Има легенди, че Васил Левски е идвал в селото, че е създал комитет, където се правили оръжия.


Водещ: Някакви предмети пазят ли се?

Георги Шияков: Има една наковалня, железа, където се е правело оръжие. Когато Васил Левски е създал комитета, е трябвало да се върне след известно време, но през това време бил заловен и не се осъществила връзката. Имаме паметник на Левски на площада и пазим старинни предмети в музейчето.

Водещ: Отваряте ли го или само в определени случаи?

Георги Шияков: По принцип се отваря два дни, там е и библиотеката на селото. През летния сезон има повече посещаемост от учениците. Има читалищен секретар, който отговаря за музея и за читалището. Поддържаме го добре, черквата също.

Водещ: Разказахте историята на селото. Днес как изглежда село Лобош? На мен ми се видя много китно, красиво, чисто, подредено.

Георги Шияков: Селото ни е много хубаво, както казахте - китно, подредено.  Махалите изчезнаха с течение на времето и сега няма съществуващи. Състои се от 180 постоянни жители, предимно по-възрастни, с настоящ адрес са около 60 човека.  Язовир „Пчелина“ е близо до нашето село и е много посещаем. Много се търсят сгради от граждани, да посещават селото и да си живеят тук през свободното време.

Водещ: Търсят, казвате, да си купят къщи. Как вървят цените тук? Има ли свободни къщи?

Георги Шияков: Почти няма. Когато някой евентуално почине и са повече наследници, или  я препишат на някой от тях, или я продадат. Трудно се намира в нашето село, защото търсенето е много голямо.

Водещ: Скъпи ли са къщите тук?

Георги Шияков: Не са много евтини. Празното дворно място, без постройки, е 10 лв. на квадратен метър в регулация. Къщите, зависи дали са старинни или по-новички, са около 50 хил. лв. Цените вървят добре. В нашия район нямаме проблем с водата, имаме си постоянно вода. Другите села си имат режими, нашето село е с тази даденост. Има сондажи, кладенци, резерви, ние нямаме проблеми с водата. Инфраструктурата е добра, улиците се поддържат. Има водопровод, канализация няма, защото инфраструктурата на селото е с наклон и сме на септични ями. Но това не спира хората. Има почистваща техника. Има работници от общината. Редовно почистваме, коси се, цялото село се поддържа. Има жена, която поддържа „Хлебната къща“, постоянно се чисти, бърше, понеже има посещаемост. Идват деца от училища, месят хляб. Жената меси, показва им как се е правил хляба, пещта е на дърва, как се е хранело селото през старото време и как всичко се е запазило. Палят огън, месят с всички пособия.

Водещ: Виждам едни много стари, дебели  книги. Имам усещането, че ако разлистите една такава книга, хартията ще се разпадне. Какво е това?

Георги Шияков: Това са семейни регистри, регистрирани през  1935 г. за имотното състояние на жителите на Лобош. Има и семеен регистър за имотите, за семейните – кой колко деца е имал, кой къде се е оженил. Запазени са колкото може, ползваме ги все още.

Водещ: Богати хора ли са били жителите на Лобош?

Георги Шияков: Не, средни хора, не е имало богаташи. Някои са отишли в чужбина, някои са останали в селото. Нямаме такива богаташи.


Водещ: Казвате, че повече възрастни хора живеят тук, но по-младите с какво се занимават?

Георги Шияков: По принцип работят в община Ковачевци. Има социален дом, в който работят няколко жени. Има една строителна фирма от село Лобош. Около 30 младежи работят като строително-монтажни специалисти, предимно млади момчета. Иначе работят и по градовете. В Лобош се намира детската градина на цялата община Ковачевци. В момента тя се ремонтира по проект. Децата я посещават безплатно по решение на кмета и на общинския съвет. Има ученическо автобусче, което ги извозва от другите села. В детската градина има около 20 деца, но в момента тече ремонт и няма никой.  Има млади госпожици учителки, готвачи, чистачи. Хубаво е селцето, поддържаме го.

Водещ: Колко години сте кмет на Лобош?

Георги Шияков: Седми-осми мандат, 23-24 години. Харесват ме хората и аз свикнах с тях, слушам ги. То селски кмет е повече да си в услуга на народа, иначе на бюрото не става. Повече възрастни има - кой иска лекарства, кой някакви строителни материали, ако имат проблеми вкъщи – слушаме се взаимно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28