🎂 Честит рожден ден, Радио Благоевград!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оперната певица Мариана Карпатова: Любовта е отговор за всички ни

10
Мариана Карпатова

    Във фокуса на вниманието ни и тази седмица е третото издание на фестивала „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица”, едно от най-привлекателните летни музикални събития, което беше открито вчера в залата на читалище „Светлина” в живописното село в сърцето на Западните Родопи и ще продължи до 9 август. Музикалният форум събира класически музиканти, повечето от тях живеещи и работещи извън България, които са част от световната артистична сцена и се завръщат в Родината за участието си в него.

  Сред тях е и оперната певица Мариана Карпатова, гордостта на родния си Гоце Дечев. От самото начало тя се включва в организацията на фестивала, заедно с пианистката Лора Чекоратова, артистичен директор и цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков. В звуковия файл можете да чуете разговора й с Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“.

  Мариана Карпатова учи в Музикалното училище в София, а през 1991 г. завършва оперно пеене в Българската държавна консерватория в класа на проф. Мати Пинкас (пеене) и проф. Павел Герджиков (актьорско майсторство). Специализира в Оперния център Джулиард Скул в Ню Йорк. Още като студентка там участва в престижното предаване „На живо от Линкълн Център” на продукцията на Морис Сендак „Хензел и Гретел” в двойната роля на майката и вещицата. Същевременно прави впечатляващ дебют в Операта в Сарасота като Роза Мамаи в „Арлезианката”, за което получва блестящи отзиви като певица и актриса със „страст и сила”. Изпълнението й в Линкълн Център като лауреат на наградата за дебют в зала „Алис Тъли” е отразено от Ню Йорк Таймс под заглавието „Дебют на бъдеща звезда”. Многобройни са оперните й изяви, също и като концертен и камерен изпълнител. В момента е преподавател по пеене в университета Феърли Дикинсън в Мадисън и има собствено вокално студио.


Галерия

Вижте още

Елисавета Каменичка: Оставих сърцето си в Радио Благоевград

„За Радио Благоевград първо бих казала, че това е обич. Оставих сърцето си в Радио Благоевград. Това е невероятен шанс, който имах, това е прекрасна част от моята съдба“. Каза в предаването "Неделя у дома" Елисавета Каменичка – директор на Радиото на Югозапада 14 години, до 2021. 25 години от професионалния път на Каменичка я свързват с..

публикувано на 10.12.23 в 17:47

Елица Наумова и две нови песни в унисон с предстоящите рождественски празници

Пъстра, изпълнена с енергия и позитивизъм - такава ще видите Елица Наумова-Ика в клипа към най-новия ѝ сингъл – „God is Good“. Елица е творческа личност, която изразява себе си с всички артистични способи, но музиката е нейният майчин език. Музикалният ѝ път започва с няколко сингъла, върху които работи съвместно с прекрасни артисти...

обновено на 10.12.23 в 16:06

Обществените нагласи към доброволчеството се променят

За добротворчеството и доброволчеството разговаряхме в ефира на Радио Благоевград с Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация „Сийдър“ и член на УС на Националната мрежа за децата. Засегнахме настоящата политика на организацията, която развиват на територията на община Кюстендил и посоката, която следват вече 15 години за..

публикувано на 08.12.23 в 14:35

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г. Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.   Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с..

публикувано на 07.12.23 в 14:36

Донка Найденова: Радио Благоевград е моята радост и моят лек в болката

Донка Найденова е сред емблематичните гласове в ефира на Радио Благоевград. Професионалният ѝ път в медията започва през 1986г. Първите си стъпки прави като репортер и част от новинарския колектив. Борбена, заредена с оптимизъм и огромен професионален хъс, Донка преминава различни етапи от своето професионално развитие. „В ефира на Радио..

публикувано на 07.12.23 в 13:13

Зимата увеличава сърдечносъдовите инциденти

Студеното време е рисков фактор за обострянето на симптомите при някои кардиологични заболявания. Тема, която коментира в рубриката „В ритъма на сърцето“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински  директор на Центъра по сърдечносъдови заболявания...

публикувано на 06.12.23 в 16:07

Здравка Чимева: Китай живее в бъдещето

   Здравка Чимева, туроператор и председател на Сдружение „Движение „Ние жените“  разказа в студиото на БНР-Радио Благоевград за 10-дневното си пътуване до градовете Пекин, Шанхай и Сиан в Китай, заедно с 20 свои колеги от България. Всеки, които се е докоснал до Китай и необятната му култура и традиции - определя като един нов свят...

публикувано на 06.12.23 в 14:06