Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен ремонт в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Белица

В изцяло реновирана сграда с модерни кабинети и многофункционално игрище ще започне новата учебна година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Белица. Месец преди старта Елизабет Александрова разговаря с директора Елена Андреева – по-долу ви предлагаме казаното като текст, 

ВОДЕЩ: Казвате, че държавният план-прием е изпълнен на 100% за осми клас, а за първокласниците?

Елена Андреева: За първокласниците ще сформираме две паралелки. За съжаление има по 13 ученици. Това е тенденцията в град Белица. Намаляват учениците.

ВОДЕЩ: Училището е прекрасно, страхотна база имате. Много е чисто, много красиво, на човек да му е приятно да дойде да работи и да учи тук.

Елена Андреева: Благодаря Ви за милите думи! Да, аз много се радвам. Благодарение на господин Ревански, който ме включи в тази програма за селските региони, тук се вляха два милиона лева. Много неща направихме и с пари от бюджета на училището. Сградата е с пари от училището, надписът, който видяхте – също.

ВОДЕЩ: Това, което сте получили по програмата наистина сте го вложили по най-добрия начин. Какви ремонти направихте?

Елена Андреева: Ако тази програма я нямаше, училището никога няма да бъде в този вид. Първо изцяло се смени покривът. След това се сбъдна мечтата на всички в това училище – да имаме парно отопление.

ВОДЕЩ: Защото преди това се топлехте на дърва?

Елена Андреева: Да. Новият корпус  беше с парно отопление, но в стария корпус до миналата година се отоплявахме на твърдо гориво – дърва и въглища. Направиха се две спортни площадки, футболно игрище и мултифункционално игрище за волейбол и баскетбол. Обновиха се всички класни стаи в стария корпус, смениха се врати и дограма в новия.

ВОДЕЩ: Има една пристройка към новия корпус, там какво ще правите?

Елена Андреева: Това е към новия корпус, за съжаление е необитаема, засега няма средства да се довърши и доизгради.

ВОДЕЩ: А имате ли нужда от тази база?

Елена Андреева: На този етап не, но можем да кандидатстваме по различни програми. Моята мечта е да направя един STEM център и може би ще направя всичко възможно да бъде в тази необитаема част.

ВОДЕЩ: А вие кандидатствахте ли за STEM център?

Елена Андреева: Не, защото тази година бяхме ангажирани с ремонтите. Ремонтът започна на 04.06.2020 г. и завърши юни тази година.

ВОДЕЩ: Но пък е много хубаво. Единственото, което мога да Ви дам като препоръка, е да има повече зеленина в двора.

Елена Андреева: Да, това ще бъде следващата финансова година, когато вече имаме нов бюджет, защото сега много се охарчихме. Аз съм заложила не само озеленяване на двора, но и вътрешно озеленяване.

ВОДЕЩ: Но ще Ви трябват средства и за STEM центъра, въпреки че Министерство на образованието отпуска немалко пари.

Елена Андреева: Ще кандидатстваме, ако бъдат отворени тези програми.

ВОДЕЩ: Колко ученици има тук в училището?

Елена Андреева: В момента  507 ученици, 23 паралелки от първи до дванадесети клас.

ВОДЕЩ: Имате ли профилиране в горния курс?

Елена Андреева: Да, в осми клас имаме две профилирани паралелки – „Икономическо развитие с интензивно изучаване на английски език“ и „Природни науки с разширено изучаване на английски език“. Ние предварително проучихме интересите на ученици и родители. Много от нашите ученици кандидатстват медицина в медицинските университети и колежи, затова заложихме на тази паралелка с природни науки, тъй като се изучават химия и биология. А другата паралелка е пък  с профилиращи предмети география и английски език. Мога да ви кажа: един голям процент – за тази година около 70% – от завършилите дванадесети клас вече са студенти. Онзи ден получих една огромна благодарност от родител, чието дете до началото на седми клас беше наш ученик, след това отиде да живее в Англия. Там е първенец сред 250 деца. Стабилна основа, огромни благодарности от бащата. Той ни изпрати и снимки, ще ги качим в сайта, за да бъдат мотивация за останалите ученици. 


Можете и да чуете разговора:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44