Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рестартирай Европа“: Цифровият пазар и изкуственият интелект в защита на потребителите

Защитата на потребителите се засилва. Все по-често говорим за зелен преход и цифровизация, които поставят потребителите в нови условия. Икономиката става все по-глобална и цифрова, а това кара Европейския съюз да търси нови начини за защитата им, включително и в условията на световна пандемия, когато пазаруването по интернет е все по-предпочитано. В Европейския парламент вече се работи усилено по Програма за защита на потребителите за периода до 2025 г. Акцентът е върху пет ключови области: зелен преход, цифрова трансформация, ефикасна защита на правата на потребителите, специфични нужди на някои групи и международно сътрудничество.

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“, цифровият пазар и изкуственият интелект могат да се използват в интерес на потребителите само когато повишим цифровата си култура, защото – поне в България – тя е много ниска.

„Изследванията показват, че 42 % от хората в Европейския съюз нямат основни цифрови умения, които да им позволяват да разбират това, което се случва, и да не бъдат толкова лесно уязвими в измамите. За българите тези изследвания показват, че основни умения за работа с компютри и мобилни технологии имат едва 31 % от сънародниците ни, а това прави една трета от всички тях. Тоест: две трети от българите са уязвими заради това, че ще им бъде трудно да разбират всяка една ситуация, в която попадат, за да използват тези цифрови технологии“ – коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Затова, според него, на първо място трябва да има силен акцент и фокус върху цифровото образование, не само на европейско, но и на национално ниво. Експертът е категоричен, че част от мерките, които вече се обсъждат, а някои от тях вече се и прилагат, касаят най-вече онлайн търговците, които са на пазара.

„Европейският съюз вече предложи един законодателен акт за цифровите услуги, с който се вменяват отговорности и задължения на платформите, на посредниците, през които много често се извършват всички тези измами. Тоест – разчита се и на тези посредници да докладват измамниците и да могат да ги блокират. Така и те ще носят отговорност за това съдържание. Това е изключително важно.“ – коментира още Богомил Николов.

Според част от потребителите, преди да пазаруваме по интернет, трябва да проверим сайта или онлайн магазина. Дали го правят жителите на Благоевград?

„Не купувам на сляпо, чета предварително от форуми най-различни за сайта и тогава“ – сподели жителка на града.

„Когато съм си купувала дрехи, например, много често не идва това, което искам. Некачествено, големи размери – връщам ги“ – допълни друга потребителка.

Трета бе категорична, че никога не е връщала купена по интернет стока, защото не ѝ се занимава. Има и клиенти, които са доволни от покупките си от онлайн магазини.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32