Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По нова технология се строят мостовите съоръжения преди тунел „Железница“ на АМ „Струма“

По нова технология, използвана за първи път в България, се изгражда подучастъкът преди тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Проектът включва изграждането на две мостови съоръжения и обслужващ път при северния портал на тунел „Железница“. Заради безопасността на хората се работи само в светлата част на деня. Строителството на мостовите съоръжения се извършва на сегменти. „В началото за един сегмент бяха необходими близо 40 дни, но постепенно сроковете бяха скъсани и в момента всеки сегмент отнема не повече от 10 дни. Това се дължи както на придобият опит, така и на професионалните умения на строителите. С всеки готов сегмент дължината и теглото на избутваното съоръжение нарастват, разказва инж. Борислав Стрински – ръководител на екипа на изпълнителя на Обособена позиция 1 на тунел „Железница“ на АМ „Струма“.

„В България потактовото избутване на стоманобетонната конструкция на мост се изпълнява по този начин за първи път. Технологията е създадена от немски инженери и е прилагана пилотно в Южна Америка преди в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Методът се използва в Германия, Франция, Норвегия, Полша и Турция. Характерно за тази технология е, че връхната конструкция на съоръжението се изгражда на сегменти зад единия от устоите на моста, като всеки сегмент е конструктивно свързан с предходния. Готовият сегмент се избутва, за да се направи следващият на неговото място. Връхната конструкция на двата моста се състои от по 21 сегмента всяка“, обяснява инж. Стрински.

На терен работят 50 работници, като постепенно с времето новата технология беше усвоена успешно и се работи в съкратени срокове. Според инж. Стрински до средата на месец август 2021 година ще бъдат напълно готови двете мостови съоръжения, а до края на годината, в съответствие с поставените срокове, и прилежащите пътни части от двете страни на съоръженията.

Интервю на Димитър Джаджаров с инж. Борислав Стрински – ръководител на екипа на изпълнителя на Обособена позиция 1 на тунел „Железница“ на АМ „Струма“:





ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Интернет сайт https://www.eufunds.bg/bg/optti

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCreJjfFNa29mi1KMP3pRdUw/featured

Facebook https://www.facebook.com/Програма-Транспорт-397346481051386




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02