Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Благоевград сигнализират за опасна детска площадка

| обновено на 03.09.21 в 12:15

Вандали са повредили част от съоръженията в детската площадка, намираща се в градинката при Пето средно училище в Благоевград. Сигналът бе подаден до Радио Благоевград от разтревожени граждани, които са силно притеснени за безопасността на децата. Вече има и пострадали малчугани.

„Имаме една молба към Община Благоевград, защото в случая Общината няма никаква вина, хората са виновни, обаче и люлките са изпочупени, пързалката също е в окаяно състояние, имам чувството, че някой я е рязал с ножовка, на оградата също липсват гредички, въобще цялата площадка е в окаяно състояние, което е опасно за здравето на децата“ – коментира жителка, живееща в района.

Родителите са принудени да облепват и да връзват повредените люлки, за да се използват от децата, но и това не помага, защото вече има наранени малчугани.

„Ето, нейното детенце вече се поряза много лошо на едната люлка, която е счупена и двете половини висят във въздуха. На другата люлка се показват пирони, има пукнатини. Цялата площадка е в окаяно състояние, вече подадох сигнал на Горещия телефон в Община Благоевград, очакваме да се обърне внимание на този проблем“ – сподели една от майките.

„Моето детенце има голяма резка на гърба от счупената люлка. Поплака си  доста, защото е малка, но се надявам бързо да ѝ мине. Трябва да се обърне внимание и на пързалката, бързо се напича от слънцето и децата могат да се изгорят. Едната пейка е без греда, децата излизат от площадката, защото липсват греди на оградата. Въобще има какво да се поправи по детската площадка, за да бъде тя безопасна за децата “ – допълни майка, чието детенце вече е пострадало.

„И аз се порязах, имам и белег. А, аз от люлката се прещипах“ – споделиха малчугани, които все още използват детската площадка за игри и  забавления.

Според родителите, проблемът е във всички нас. Те бяха категорични, че в случая по-големите деца, които се събират вечер в градинката, са основните виновници за изпочупените съоръжения. Хората настояват за по-голям контрол от страна на институциите, дори за поставяне на видеонаблюдение в района, както и за по-голяма отговорност у всички.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:


Потърсихме за коментар и кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, който сподели, че вече е подписал договор за обследване на всички детски площадки. Намерението на общинското ръководство е да работи не на парче, а да се направи проверка на състоянието на всички детски площадки на територията на община Благоевград.

„В бюджета за следващата година предвиждаме да заложим средства за привеждането на всички детски площадки в нормалния за ползването им вид. За съжаление, сега нямаме достатъчно средства, за да реагираме моментално на проблема. Надяваме се, следващата пролет да започне обновяването на тази и други детски площадки, които се нуждаят от ремонт“ – коментира за Радио Благоевград кметът Илко Стоянов.

Той съобщи, че предстои създаването на общинско предприятие, което да се занимава с подобни неотложни ремонти, защото дейностите по тях изискват доста време. На следващата сесия на Общинския съвет кметът ще внесе предложение за създаването на новата структура.

Илко Стоянов очаква хората да продължат да подават сигнали за нередности и те самите да бъдат в основата на това, да живеем в един по-добър и приветлив град.

 „Обръщам се към обществеността – там, където изградим нещо ново, да го пазим всички заедно“ – апелира още кметът на Община Благоевград.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Иван Лазов с Илко Стоянов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44