Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Данита Зарачинова: Предприети са действия за намаляване на замърсяването с пластмаса

Данита Заричинова
Снимка: личен архив

„Да се намали пластмасовото замърсяване е основна цел на Европейската директива  за забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Проведеното обществено обсъждане на наредбата за нейното приложение и у нас е голяма стъпка в правилната посока“, коментира за Радио Благоевград Данита Зарачинова от екологичното сдружение „За Земята“. Тя съобщи, че девет екологични организации са обединили своите препоръки към наредбата в становище до екологичното министерство. „Това, което ни притеснява в проекта за наредба е, че първо не виждаме много амбициозни мерки, не виждаме как ще се контролират, как ще се наказват тези, които не ги спазват  и  как ще се подпомага добрия начин“, подчерта Данита Зарачинова и изрази надежда, че  Европейската директива все пак ще влезе в сила и у нас в близките месеци.

Припомняме, че Европейската директива забрани производството и използването на осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба в целия Европейски съюз. Сред тях – прибори за хранене, чинии, сламки, съдове за храна, бъркалки за напитки, клечки за уши. Те трябва да бъдат заменени с продукти за многократна употреба. Директивата трябваше да влезе в сила от трети юли тази година, като преди това се организира обществено обсъждане и се разработи специална наредба за нейното приложение. Вижте още

Стойчо Керев ще представи книгата си "Измамна реалност" в Благоевград

Гост в предаването “Арт сезони” днес бе журналистът Стойчо Керев. Говорихме за новата му книга „Измамна реалност”.  "Духовното е модерно!" Така започва книгата и представянето ѝ в страната доказва, че напоследък все повече хора имат нужда да се впишат в това явление, защото са започнали да си задават въпроси като: като кои са, откъде идват, накъде..

публикувано на 18.09.21 в 18:08

"Рестартирай Европа": Възможност за надграждане на образованието с европейската образователна програма „Еразъм+“

Възможност за сътрудничество и мобилност във висшето образование, професионално образование и обучение, образованието за възрастни и училищното образование. Това са част от приоритетите и дейностите на европейската програма „Еразъм +“. Бюджетът на програмата за новия програмен период е 26.2 милиарда евро. Допълнен е с 2,2 милиарда евро от..

публикувано на 17.09.21 в 12:57

Рок по време на пандемия: Организаторите на музикални фестивали Росен Георгиев и Цонко Цонев

Създателят на The Brava Balkan Fest Росен Георгиев и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев започват организацията на мащабни рок събития, които да се проведат догодина. Плановете са през 2022 г. в село Дъбрава и в района на Каварна да се проведат музикални фестивали, в които да участват групи от световна величина, както и музиканти от родната рок и метъл..

публикувано на 17.09.21 в 12:47

Фестивал на старата градска песен и „Театър без граници” организират в Самоков

За девета поредна година Самоков ще стане домакин на любителите на песента.  Състави и индивидуални изпълнители от цялата страна ще се съберат на една сцена, за да превърнат в един прекрасен празник фестивалният ден. Всяка година в началото на октомври в читалище-паметник „Отец Паисий” се събират изпълнители и любители на тези песни от цяла..

публикувано на 17.09.21 в 10:53

Орлин Соколов остава в ареста

Окръжният съд в Благоевград остави в ареста обвиняемия за пожара в центъра на Благоевград. Решенето бе взето на проведеното този следобед заседание на Окръжен съд – Благоевград, във връзка с обжалване на наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Орлин  Соколов от Дупница.Същият е обвиняем за палеж на сгради в центъра на Благоевград,..

публикувано на 16.09.21 в 19:08

ФK „ПИРИН“ с трудна адаптация

Неочаквано за своите привърженици, след 6 изиграни срещи в Първа футболна лига „Пирин“/Благоевград/ заема предпоследното 13-о място с едва 3 точки в актива си. За трудната адаптация в елита, споходилите го травми и наказания заради въображаеми расистки скандали и ощетилото го съдийство на Георги Давидов, откровено коментират старши треньорът на..

публикувано на 16.09.21 в 11:56

Вече не се продава грозде за вино на Кооперативния пазар в Благоевград

За първи път от над 20 години насам, на Кооперативния пазар в Благоевград , вече не се продава грозде за вино. Забраната влезе в сила в средата на месец август, след като управитлят на общинската фирма „Пазари“ ЕООД – Юрий Воев, отказа на търговците договори, въпреки постигнатата п реди това принципна договореност , как да се..

публикувано на 16.09.21 в 11:11