Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград

Изключително тържествен беше днешният ден за учениците и  учителите от СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград. Ден, в който отбелязват 40 години от създаването на училището. Много гости посрещнаха днес. Вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Николай Шушков, кметът Илко Стоянов, Неговово високо преосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, началникът на РУО– Благоевград Ивайло Златанов, д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и още, и още представители на областната и общинската администрация. 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ е първото иновативно училище в община Благоевград, което е носител на приза „Училище на годината“ през 2018 г. на община Благоевград. То е първото училище в областта и едно от първите в страната, което въвежда обучение по информационни технологии от 1-ви клас още преди 15 години. Също така е базово училище, в което се обучават студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тази година прага прекрачват над 700 ученици от 1-ви до 7-ми клас. Първолаците са 104, разделени в четири паралелки.

„15-ти септември е една от най-запомнящите се дати за всеки един от нас. Училището е духовното огнище, пред което се прекланят всички българи. Всичко започва от знанието“ – каза в приветственото слово директорът на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Сергей Биров.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави всички с първия учебен ден и сподели, че за нея днешният 15-ти септември е двоен празник: „Това е датата, която остава една от най-важните в живота на всеки един от нас. Училищата, на колкото и години да стават, те не остаряват, а напротив, всяка година се подмладяват“.

Най-развълнувани в днешния първи учебен ден бяха първокласниците, технитe  родители, баби и дядовци.

На добър час, скъпи ученици!


Галерия

Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32